Последњег дана манифестације Музеји за 10. - Музеј Војводине

Последњег дана манифестације Музеји за 10.

19.05.2023. | Догађаји, Предавања

  

 

Последњег дана манифестације Музеји за 10, у петак, 19. маја, Музеј Војводине за публику припрема вођене туре кроз сталне поставке – у 12 часова у Дунавској 35, а у 13 часова у Дунавској 37.

 

Од 14 часова (Дунавска 35) публика може уживати у дружењу са музејском саветницом историчарком Веселинком Марковић уз тематску шетњу по историјском делу сталне поставке под називом Мој грб – моја лична карта.

 

Од 19 сати у петак завршавамо Манифестацију уз предавање којим директно одговарамо на овогодишњу тему Музеји, одрживост и благостање. Предавање под називом Утицај климатских промена на археолошко наслеђе одржаће директорка Музеја Војводине мр Тијана Станковић Пештерац.

Археолошко наслеђе има изузетну важност за будућа поколења. Поред тога што даје важне податке о животу у прошлости, археологија се бави односом људи и природног окружења кроз време и може дати одговоре на важна питања о климатским променама. Археолошка налазишта и локалитети, споменици културе и друге археолошке структуре и објекти угрожени су активностима савременог човека, почев од пољопривредне активности, преко неовлашћеног ископавања и грађевинских радова. Последњих неколико деценија истраживачи се на глобалном нивоу баве утицајем климатских промена на археолошко наслеђе. Промене температуре, раст нивоа светског мора, обалска ерозија, поплаве и суше, учестале и нагле климатске осцилације, ветрови и олује, ерозија и дезертификација, отапање пермафроста и распад органских материја, у комбинацији са геоморфолошким утицајима, имају значајне последице на очување археолошких налазишта. Њихова вулнерабилност зависи од дужине изложености климатским променама, степена осетљивости, те капацитета за адаптацију и разликује се од случаја до случаја. Интердисциплинарно истраживање утицаја климатских промена на археолошко наслеђе први је корак у циљу дефинисања стратегија адаптације.

 

Очекујемо Вас и подсећамо Вас да је улаз у Музеј читаве недеље бесплатан.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar