Повратак у Центар – изложба стрељачких спомен-мета из колекције Музеја Војводине - Музеј Војводине

Повратак у Центар – изложба стрељачких спомен-мета из колекције Музеја Војводине

19.12.2022. | Изложбе

Да је стрељаштво у Новом Саду врло популарно и изузетно успешно, опште је позната ствар. А знате ли када је – и где, све почело?

Данашња локација Културне станице Еђшег, у улици Антона Чехова 4 на Грбавици, место је на којем је оснивањем Новосадског грађанског стрељачког друштва стрељаштво у Новом Саду заживело као организована спортска активност – још давне 1790. године. Шиштат (Schießstadt, немачки – стрелиште), како су га Новосађани некада звали, наредних стопедесет година (све до Другог светског рата који је довео до престанка рада Друштва) служио је не само као место за рекреацију и такмичење, већ и као важан центар друштвеног живота – овде су грађани могли да уживају у разноврсним дешавањима – прославама и приредбама, представама, концертима, образовним програмима (у једном периоду овде је постојала и плесна школа). Након дуго времена, током којег су били ван употребе и запуштени пропадали, зграда и плац су обновљени, и, заједно са некадашњим сјајем, враћена им је и улога места окупљања грађана – у Културној станици Еђшег се данас, као и у прошлим вековима, Новосађани могу рекреирати и бавити спортским активностима, уживајући такође и у разноврсним културним садржајима.

Изложба Повратак у Центар уприличена је поводом десет година од обнове, и кроз поставку изложену у амбијенту свечане сале омогућава Вам да назрете како је бављење стрељаштвом некада изгледало. Изложени предмети Новосадског грађанског стрељачког друштва, који се данас чувају у Музеју Војводине – тридесет спомен-мета посвећених најбољим стрелцима, плакати који су оглашавали такмичења и друга дешавања, пушка за прецизно гађање из средине 19. века (највероватније овде и коришћена – у самој сали чак!), након више од седамдесет година поново се налазе на месту са којег су и потекли.

Изложба ће бити отворена 1. децембра у 19 сати и трајаће до 12. јануара 2023. године. Заинтересовани ће моћи да је посете сваког дана од 10 до 18 сати.

(Изложба Повратак у Центар реализована је кроз сарадњу Музеја Војводине, Културног центра Новог Сада и Културне станице Еђшег)

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar