Поздравна реч в.д. директора Музеја Војводине - Muzej Vojvodine

Поздравна реч в.д. директора Музеја Војводине

26.12.2016. | Вести

Поштовани,

Будући да сам одлуком Покрајинске владе 14. децембра 2016. постављен за вршиоца дужности директора Музеја Војводине, желим да Вам саопштим следеће:

1. Музеј Војводине, у којем радим од 14. априла 1992. године, са мировањем стажа када сам био директор Музеја Града Новог Сада, је за мене вредност сама по себи, за коју се ради и живи. Све што буде против Музеја Војводине, његових програма, простора и интереса, неће имати моју подршку. Уколико не будем имао подршку надлежних власти за реализацију културне мисије Музеја Војводине у наредним годинама, поднећу оставку, са јавним образложењем. Очекујем да ћете се и Ви, као и сви запослени, укључити  у развој Музеја Војводине у наредном периоду.

2. Настојаћу да зауставим тренд редуковања персоналног састава Музеја Војводине, као и редуковања просторних капацитета Музеја Војводине – који је довео у питање остваривање основних, законом дефинисаних обавеза централне музејске установе у Аутономној покрајини Војводини – укључујући насилно, усмено наређено, скидање Сталне поставке за Новију историју у згради Музеја Војводине у Дунавској улици бр. 37. Настојаћу да тај тренд преокренем и тражим Вашу подршку.

3. Што се језика и писма наше установе тиче, сведоци смо различитих искустава  у претходном периоду, а од  данас треба да буде свима јасно да ми поштујемо Устав Републике  Србије, чл. 10, ст. 1, по којем су српски језик и ћирилично писмо званично у Србији. Када су у питању језици и писма националних мањина, то ћемо поштовати у складу са законом у свим нашим активностима (изложбама, публикацијама итд.), а када су у питању страни језици, у складу са међународним правом и принципом реципроцитета.

4. Што се Програма МВ тиче за 2017. годину, молим Вас да будете спремни да у најкраћем могућем року заједно сагледамо важност, реалност и функционалност предложених програма по одељењима и службама, што треба да обавимо до 30. 12. 2016. до 11 часова. Након тога сам у обавези да наше осниваче и финансијере обавестим о Програму који ће се реализовати током 2017. године, с обзиром на опредељена средства у буџету АПВ.

5. Будући да је 2017. година јубиларна за наш музеј (170. година од оснивања Српске народне збирке Матице српске, 70. година  од оснивања Војвођанског музеја, који је преузео музеалије Музеја Матице српске, отвореног за јавност 1933. године, 15 година од постојања Музеја Војводине, који је настао спајањем Војвођанског музеја и Историјског музеја Војводине, основаног из издвојеног музеолошког материјала о НОБ-у из ВМ (два пута преименованог  током  70-их година 20 века), чији смо ми морални и материјални баштиници), треба да се посветимо реализацији Споменице Музеја Војводине (1847 –2017).

6. Будући да је 2018. године стогодишњица присаједињења војвођанских области  Краљевини Србији крајем Првог светског рата, у обавези смо да реализујемо сталну поставку под насловом Музеј присаједињења. То захтева истраживачки и сакупљачки рад, за шта ће бити задужена оба наша историјска одељења, јер треба приказати не само 1918, већ и све што је томе претходило, као и оно што је томе следовало (до распада   Југословенске државе) 90-их година 20. века. Верујем у расположење наших оснивача и финансијера да ће за овај пројекат бити обезбеђена адекватна средства и адекватан простор у згради Музеја у Дунавској бр. 37. О овом пројекту треба да расправљамо.

7. С обзиром на то да 2017. године пада 75-годишњица од злогласне ”рације” у јужној Бачкој , вероватно ћемо бити у обавези да помогнемо оснивачима Музеја жртава рације  у  Чуругу, да се у догледно време реализује стална музејска поставка у Чуругу. О овоме би требало да своје предлоге да Одељење савремене историје, као и о другим иницијативама за обележавање стратишта ”рације” (штранд итд.).

8. С обзиром на Споразум о специјалним односима Републике Србије и Републике Српске, у обавези смо да сарађујемо са музејима из РС, а пре свега са Музејом Републике Српске. Молим Ваше предлоге и сугестије.

9. Досадашња међународна сарадња није била баш уравнотежена.  Ми треба да сарађујемо са одговарајућим музејима из околних земаља, што је приоритет, као и са музејима из свих других земаља,  када постоји заједнички инетерес, што је приоритет другог реда.

10. Сви до сада нереализовани пројекти, необјављени чланци или монографске публикације, биће предмет моје пажње током јануара 2017. Молим за писана образложења и предлоге.

11. Стојим свима на располагању и сретна Вам 2017. година.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar