Предавање кустоса Музеја Војводине на Универзитету у Килу, Немачка - Музеј Војводине

Предавање кустоса Музеја Војводине на Универзитету у Килу, Немачка

26.06.2017. | Вести

Предавање кустоса Музеја Војводине у Институту за праисторију и рану историју Кристијан Албрехт Универзитета у Килу, Немачка

У понедељак, 19. јуна 2017. године археоботаничар Александар Медовић, виши кустос Музеја Војводине, је у оквиру археолошког колоквијума Института у Килу одржао предавање студентима постдипломских студија на тему Археоботаничка истраживања у југоисточном делу карпатског басена на три каснонеолитска локалитета ̶ Горжа, Ујвар и Борђош. На предавању је присуствовало 25 студената и колега археоботаничара, који раде на институту, а потичу из разних делова света.

Полазници колоквијума били су упознати са најновијим резултатима истраживања ове релативно нове науке у југоисточном делу Европе. Савремена археолошка истраживања су данас незамислива без укључивања резултата природних наука. С обзиром да су на предавању представљена три локалитета која су просторно веома блиска, а која се пак налазе у три различите државе, интересовање студената је било тим веће. Овај приступ решавању прекограничних проблема у археологији, а тиме и нивелирање различитих погледа археолошких школи, представља будућност археолошке науке. Упоређивање локалитета која су егзистирала у истом временском оквиру изнедрило је низ сличности везаних за биљну привреду. Најновији резултати указују да су носиоци Винчанске и Потиске културе користили чак пет житарица у својој исхрани. Најновија житарица у овом низу откривена је тек после 2000. године ̶ тимофејева пшеница. У дискусији у којој су учествовали еминентни стручњаци, попут др Хелмута Крола, др Мартина Фурхолта и др Штефана Драјброта, активно су учествовали и будући доктори наука. Овом приликом су изнети и први резултати археоботаничких истраживања на локалитету Борђош, који Музеј Војводине заједно истражује са килским институтом од 2014. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar