Предавање "Наивци из Ковачице" - Музеј Војводине

Предавање “Наивци из Ковачице”

23.11.2016. | Предавања

У среду, 23. новембра 2016. године у 19 сати, Дунавска 35, одржаће се предавање “Наивци из Ковачице”. Предавач је Марија Распир.

НАИВНА УМЕТНОСТ КОВАЧИЦЕ

Општина Ковачица по много чему призната и интересантна, простире се у југоисточном делу Војводине, у јужном делу Баната, на површини од 419 км2.

Ковачица је мала варош, мало место на географској мапи наше Земље, но на мапи наивног сликарства има размере метрополе. То место на пољу наивног сликарства добила је управо захваљући својим сликарима, који овде стварају и заједно излажу своје радове већ 60 година.

За рођење наивног стваралаштва у Ковачици сматра се 1939. година, када без икаквог познавања академске контрукције слика почињу да сликају Мартин Палушка и Јан Сокол. Нешто касније придружују им се позната имена у свету наиве, као што су Михал Биреш, Владимир Бобош, Мартин Јонаш и Јан Књазовиц. У то време тематика њихових слика била је прилично нетипична за Банат – сликали су гондоле, романтичне замкове, афричке животиње…тек 1953. године, на савет Стојана Трумића, академског сликара из Панчева, родоначелници наиве почињу да на својим делима представљају оно што виде, дишу, осећају…

О сликарима-сељацима све се више говори, те се створила потреба за отварањем галерије. Године 1955., 15. маја, у Ковачици се отвара прва сеоска галерија слика у читавој бившој Југославији, која је своје просторије имала у згради Дома културе Ковачица. У септембру месецу, 1989. године, у реновираном сеоском газдинству, у самом центру Ковачице, отвара се нова Галерија наивне уметности.

Током ових плодних година рада, кроз галерију је прошло 39. сликара. Њени најзначајнији представници су Зузана Халупова, познатија као Мама Зузана и чувени Мартин Јонаш. Њихове слике красе галерије и приватне куће, можемо с поносом рећи на свим меридијанима света. Тренутно Галерија наивне уметности, у своме чланству, има 26. уметника, нису сви из Ковачице, већ имамо сликаре из Падине, Панчева, Опова, Арадца…

У целини гледано садржаји њихових слика су веома богати и разноврсни. Носталгичне и идиличне теме причају о прошлости, животу на улицама, сеоским двориштима, раду на пољима, преко амбијенталних приказа сеоских соба са старим ћилимима и предметима па све до сликања портрета и мртве природе. Иако је код свих основна стилска и тематска одредница везана за народни обичај, односно фолклор, село и златну банатску равницу, сваки од сликара у себи носи аутентичност, јединственост или по мотиву, или по ликовном изразу, сваки од сликара је пронашао оригинално сликарско писмо и препознатљив је по свом рукопису.

Традиционално, сваке године у октобру месецу, прославља се манифестација познатија као Ковачички октобар, када се у просторијама галерије одржава изложба најновијих репрезентативних радова свих њених чланова. Те слике су поклон галеријском фонду. Фонд слика Галерије наивне уметности из године у годину расте. Тренутно његово богатство броји више од 800 слика. Колектив галерије мања поставку слика сваког месеца, тако да љубитељи наиве имају увек чему да се диве.

Посетиоцима Галерије наивне уметности омогућена је и куповина оригиналних слика чланова галерије, као и разних сувенира, као што су ручно рађене луткице од кукурузовине, урамљене репродукције слика, графике, пастели, минијатуре, магнети, разгледнице…

Сједињени у Галерији наивне уметности, сликари нам путем свог ликовног стваралаштва нуде себе на један фигуративан начин, да би у нама пробудили понекад заборављено, можда заспало, оно људско у нашој природи: чистоту, искреност, отвореност и непосредност, како би барем на трен поново очовечили свет.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar