Предавање „Археологија звука - савремени звук наслеђа“ - Музеј Војводине

Предавање „Археологија звука – савремени звук наслеђа“

03.10.2022. | Предавања

Фотографија: Владимир Величковић


Археологија звука
савремени звук наслеђа – аутор Љубомир Николић (Archaeotronic)

У четвртак, 6. октобра у 18 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35), као пратећи програм изложбе Сан неолитске ноћи, биће организована презентација Археологија звукасавремени звук наслеђа, кроз коју се археологија сусреће са савременом уметношћу и музиком.

Презентација ће бити састављена из три дела. У првом делу аутор даје увид у своја истраживања и теренски рад. Основне информације из археологије и музичке археологије, биће допуњене презентацијом и радионицом која ће обухватити следеће сегменте: реконструкцију инструмената, прикупљање звучних објеката, генерисање, монтажу и структурирање звукова, „реинтерпретацију” праисторијских звукова коришћењем аналогних синтисајзера и аудио-реактивни визуал.

Николићева музика има посебну атмосферу, где праисторијски инструменти „оживљавају” у савременом контексту, као резултат упорног истраживања и експериментисања.

Учесници:
Бојан Милинковић, етномузиколог и мултиинструменталиста
Љубомир Николић, композитор и истраживач (Archaeotronic)

Тон мајстор: Раде Милинковић

 

Биографија аутора

Љубомир Николић је композитор и истраживач, који користи културно наслеђе као непресушан материјал за ре-интерпретирање у данашњем тренутку.

Тренутно сарађује са једним од водећих светских Департмана за археологију Универзитета у Саутхемптону (ACI, Arhcaeology for the Creative industries) који води археолошкиња Joanna Sofaer, радећи на развоју праисторијских инструмената, вези између археологије, уметности и креативне праксе, и њиховој интеграцији у савремени контекст, што је уједно и део докторског истраживања овог аутора.

Kомпозитор користи различите технике и медије за креирање аудио-визуелног садржаја: саунд-арт, електроакустичка остварења, музички театар, видео арт, импровизовану музику, па све до класичних облика као што су: симфoнија, опера, балет, гудачки квартети.

Креира музику за неколико плесних перформанса и остварује сарадњу на интернационалном нивоу, са кореографима и плесним компанијама као што су: Silk Fluegge (Линц, Аустрија), Derida Dance (Софија, Бугарска) и Tanec Praha (Праг, Чешка Република).

Посебна област интересовања композитора је учешће на пројектима Креативне Европе и то: Rive (2014), Anno (2017), Journey to the Beginngs (2018/2019), Someone from Home (2018/2019), Assimilate (2020/2021), MUSE.ar (2021/2022).

Учесник је прославе тридесет година Фондације Лаза Костић, програма који је приказан у директном преносу на релацији Стратфорд-Нови Сад а представио се композицијама из циклуса песама Пчелојављење, Миодрага Радовића.

Његовим симфонијским остварењем “Musica Assoluta“ (2017), отворен је музички део 37. Фестивала „НОМУС“. Музика овог аутора је извођена у Америци, Европи и Азији. Запослен je на Академији уметности у Новом Саду, на одсеку Композиција, као сарадник у настави.

Email: nikolic.ljuba@gmail.com
Website: www.ljubomirnikolic.com

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar