Предавање у оквиру изложбе „Пшеница – Од њиве до трпезе“ - Музеј Војводине

Предавање у оквиру изложбе „Пшеница – Од њиве до трпезе“

10.08.2023. | Предавања

Три најстарије врсте пшенице: једнозрна, тимофејева и двозрна.

 

У среду, 16. августа, у 20 сати, као пратећи програм изложбе Пшеница – Од њиве до трпезе биће одржано предавање Пшеница – интересантно/неинтересантно. Предавач је Александар Медовић, археоботаничар и један од аутора поменуте изложбе.

О пшеници се могу испричати многе приче. Оне могу занимати само одређене групе људи у једном друштву, али и најширу публику. Могу бити досадне, попут статистичких података везаних за то у којим државама се производи највише пшенице, али и где се ту налази наша житница „која би могла да нахрани пола Европе“. Када се каже пшеница, сви размишљамо у једнини. Међутим, колико заиста постоји врста пшенице? Каква је веза између пшенице, урме и песка и зашто су се поједини ратари у антици онесвешћивали кад су вадили зрно ове драгоцене биљке из подземних складишта? Посетиоци ће током предавања имати прилику да учествују у занимљивој радионици – биће пипаво и веома лепљиво. Али, то није једино изненађење које вас чека.

Истог дана у 10 сати биће одржана радионица за децу под називом Биљке и бајке. За присуство радионици која је намењена деци узраста од 5 до 10 године потребна је најава на електронску адресу pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar