Предавање за почетнике "Нове форме карневала" - Музеј Војводине

Предавање за почетнике “Нове форме карневала”

09.03.2016. | Предавања

У среду, 9. марта 2016. године у 19 сати, поводом предстојеће Машкараде – карневалске поворке, одржаће се предавање на тему “Нове форме карневала”. Предавач је Весна Марјановић, етнолог.

На почетку 21. века уочава се заинтересованост локалних заједница у Србији, али и заједница балканског и јужнословенског региона, да промовишу ритуале с тенденцијом представљања масовног маскирања и подржавања карневалске атмосфере у виду сликовитих и стилизованих сцена профаног садржаја. У прошлости, контекст ових ритуала био је саставни део структуре обичаја у годишњем календару. Такви ритуали су били практиковани из различитих потреба сједињавања човека и природе, а потом су задобили забавни карактер такмичарским претензијама. Савремени homo balkanicus подлегао је изазову егзотичног у маскирању, па смо данас суочени са тежњама учесника да бар за кратко уђу у свет далеког Бразила или да се приближе раскошној атмосфери венецијанског карневалског збивања. Помоћ у овом виду стварања илузија и приближавање далеких култура или модела других културних облика све више пружају савремени медији попут телевизијских програма или богатих садржаја на електронским страницама.

Предавање посвећено теми „Нове форме карневала и маскирања у Србији и региону“ покреће на размишљање у правцу потребе задржавања елемената традиционалног модела културе и/или прихватање и увођење свих нових форми и образаца понашања које нуди данас савремена карневалска продукција иако су такви елементи страни духовном бићу човека с ових простора.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar