Прича о поклону из Белегиша - Музеј Војводине

Прича о поклону из Белегиша

25.05.2020. | Буди одговоран према духу и телу

Драги пријатељи Музеја Војводине, данас бих са вама поделила причу о томе како поједини археолошки експонати стижу у наше збирке. Наиме, још од самог оснивања нашег музеја, у мају 1947. године, предмете добијамо и путем поклона.

Тако је у јуну 1952. године у фонд Археолошког одељења ушла група посуда која је пронађена на локалитету Градац, смештеном на обали Дунава код места званог Белегиш. Били су то површински налази које су сакупили сарадници музеја Петар Вукелић и др Живко Славнић. Наиме, у првим деценијама по оснивању Војвођанског музеја, запослених кустоса је било врло мало, те се посебно поклањала пажња развоју разгранате мреже повереника, који су обухватали учитеље, лекаре и друге учене људе, љубитеље старина. Они су у сарадњи са кустосима запосленим у музејима, али и уз њихов надзор, обилазили угрожене локалитете широм Војводине и на тај начин су откривена бројна налазишта на којим су затим спроведена археолошка истраживања.

Поменута двојица сарадника су у два наврата сакупили налазе – др Живко Славнић је прикупио 31 комад, док је Петар Вукелић 1951. године Музеју предао 8 комада. Тако се овај поклон састоји од укупно 39 већих и мањих делова посуда, од којих најбоље очуване припадају периоду бронзаног доба, док мањи фрагменти припадају латенском периоду, односно млађем гвозденом добу и средњем веку. Ови предмети су у инвентарним књигама заведени под инвентарном ознаком А 1400‒1438, док је податке о њима публиковала наша колегиница Мирјана Манојловић давне 1970. године у музејском часопису који се тада звао Рад војвођанских музеја.

На фотографијама су две посуде из ове групе налаза и оне припадају периоду бронзаног доба. Захваљујући овом вредном поклону откривено је неколико значајаних локалитета из периода бронзаног доба, на којима су затим обављена археолошка истраживања. Занимљиво је и да је једна култура названа белегишком културом управо по налазима са једног од ових локалитета.

Мр Лидија Баљ, музејски саветник – археолог

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar