Бањске чаше - Музеј Војводине

Бањске чаше

08.12.2022. | Година стакла 2022

Чаша
Чешка, око 1850.
Бидермајер
Стакло − безбојно, ребрасто, брушено, ливено, бојено (црвени лазур)
Висина: 13 цм
Горњи Ø: 6,5 цм
Инв. бр. П 348

Чаша је од безбојног стакла на полигоналној, прстенастој стопи. Споља је осмострана, ребрасто брушена, а изнутра − округла. Свако друго ребро је подељено на три поља на којима су матшлифом изведени украси: у горњем и доњем, пресвучени црвеном лазурном бојом, у виду цвећа, а на средњем су прикази бањских зграда. На једном правоуганом пољу су урезани латинични иницијали „АМ“.

 

Чаша
Чешка (?), око 1850
Бидермајер
Стакло − безбојно, ребрасто, брушено, бојено (црвена лазура), мат-шлиф
Висина: 14 цм
Инв. бр. П 438

Бањска чаша од безбојног стакла, фасетирана. Ивице фасета су превучене црвеном лазурном бојом. Украшена је сликом бањске зграде изведене матшлифом на црвеној лазурној подлози. Испод слике је натпис Lindermeise. На супротној страни је ознака мезуре: 1/8 l, 1/4 l.

 

Чаша
Чешка (?), око 1840.
Бидермајер
Стакло − безбојно, брушено, бојено (црвени лазур), мат-шлиф
Висина: 11 цм
Горњи Ø:  6,5 цм
Инв. бр. П 439

Чаша је звонастог облика, од безбојног стакла, пресвученим црвеним лазуром. Украс је у виду овалних медаљона, стилизованих цветова и листова изведених матшлифом.

 

Чаша
Чешка (?), око 1840.
Бидермајер
Стакло − безбојно, брушено, црвена лазура, матшлиф
Висина: 11 цм
Инв. бр. П 441

Чаша је од безбојног стакла, пресвученог црвеном лазурном бојом. Украс је брушен у виду кружних и овалних медаљона, у којима су матшлифом изведене представе симбола здравља (калеж и змија), среће (рог изобиља) и радости (лира, ноте, цвеће). Четврти медаљон је остао празан, без натписа. На дну чаше је насликан цвет црвеном лазуром.

 

Чаша
Чешка (?), средина 19. века
Бидермајер
Стакло − безбојно, брушено, црвена лазура, матшлиф
Висина: 21,7 цм
Инв. бр. П 445

Чаша је у облику пехара на осмостраној стопи, полигоналној ножици са полигоналним нодусом. Украшена је са четири медаљона превучена црвеном лазуром у којима су матшлифом изведене: птица са натписом Gesundheit  („здравље“), рог изобиља са натписом Glück („срећа“) у другом, ноте и лире у трећем са натписом und Freude („и задовољство“). Четврти медаљон је празан. Дно чаше је у средини мрежасто изгравирано.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar