Програм Музејска прича... у Белој Цркви - Музеј Војводине

Програм Музејска прича… у Белој Цркви

28.06.2021. | Вести

У организацији Националног савета чешке мањине у Србији у Белој Цркви, у Историјском архиву је 23. јуна, наша кустоскиња – етнолошкиња Љиљана Трифуновић, дигитално презентовала музејски материјал из Беле Цркве и припадајућих општинских села у оквиру пројекта Музејска прича.

Суштина пројекта је да се обиђу поједини локалитети и публици, у дигиталној форми, представи шта се у етнолошким збиркама чува из њиховог места или околине. Овај начин презентације је заснован на већ унетим подацима о историјату предмета и његовом опису у дигиталној бази. Прегледност и доступност података о музејском материјалу омогућава кустосу да у раду буде иновативан и креативан.

У оквиру Музејске приче појасни се још и то шта је стална, а шта тематска поставка, шта је посао кустоса или конзерватора и др. Омогућено је такође да се један предмет презентује уз неколико фотографија које прати кратка прича на слајду и жива реч кустоса тј. аутора пројекта. Пројекат постоји од 2015. године и до сада су обрађена многа војвођанска места. Поред Беле Цркве обрађена и следећа села: Крушчица, Кусић, Банатска Паланка, Црвена Црква, Врачев Гај, Дупљаја и Јасеново.

Укупно је презентовано око 50 предмета из наведених места, али треба напоменути да Музеј Војводине чува више од 200 предмета са овог подручја. Предмети су углавном настајали крајем 19. века, па све до 90-их година 20. века.

На овој презентацији је било око 30 посетилаца различите образовне, старосне и полне структуре.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar