Пројекат „Борђош“ – наставак археолошких истраживања

19.08.2019. | Вести

Директор Музеја Војводине др Драго Његован обишао је неолитски локалитет Борђош и посетио међународни тим археолога, који га и ове године истражују. Током кампање из јула и августа 2019. године, локалитет Борђош постао је својеврсна школа археологије у којој су, предвођени проф. др Мартином Фурхолтом, стручњаци Музеја Војводине и Универзитета у Килу обучавали студенте основних и мастер студија из Осла (Норвешка). Тим поводом, Музеј Војводине склопио је Уговор о сарадњи са Факултетом хуманистичких наука Универзитета у Ослу.

Свеобухватна истраживања овог јединственог каснонеолитског насеља, стручњаци Музеја Војводине (мр Тијана Станковић Пештерац и Александар Медовић, уз учешће Илдико Медовић, сарадника на овом пројекту) започели су у сарадњи са Институтом за праисторију и рану историју Кристијан Албрехтс Универзитета у Килу током пролећа 2014. године (др Роберт Хофман, др Mартин Fурхолт, др Штефан Драјброт). У настојању да се открије што више података о животу људи на овом месту у праисторијско време, током низа година истраживања, на овом месту радило је преко четрдесет стручњака различитих профила, студената мастер и докторских студија, професора и др. Од самог почетка, истраживања имају интердисциплинарни карактер, те у њима учествују геолози, педолози, геофизичари, геоморфолози, археоботаничари, археозоолози, хемичари и др. Користе се најсавременије научне методе, а резултати се уобличавају постулатима интерпретативне археологије.

Поред класичног археолошког ископавања самог локалитета, у овогодишњој кампањи, изведена су геофизичка истраживања са циљем да се открију и друга неолитска насеља, установи њихова структура и проучи њихов однос са великим борђошким насељем. Геомагнетном проспекцијом потврђено је постојање два насеља раног неолита – старчевачке културе (у Новом Милошеву и локалитет 16 код Тителског брега) и пет насеља позног неолита која су припадала носиоцима потиске и винчанске културе (у Тарашу, Елемиру – Орбара, Жабљу – Нове земље, Арадцу – Каменити виногради, на Перлеку код Бечеја). Такође је завршена проспекција бронзанодобног насеља на Борђошу.

Приликом ископавања пронађено је мноштво уломака керамике потиске и винчанске културе, бројне камене и коштане алатке, а најлепшим налазом сматра се једна праисторијска звечка.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar