Пројекат „Борђош“ – наставак међународних археолошких истраживања - Музеј Војводине

Пројекат „Борђош“ – наставак међународних археолошких истраживања

01.04.2022. | Вести

И ове године настављена су свеобухватна археолошка истраживања у склопу пројекта Борђош. Као мултидисциплинарно истраживање на локалитету Борђош код Новог Бечеја и његовој околини, овај пројекат започет је у пролеће 2014. године и резултат је дугогодишње сарадње између Музеја Војводине и Института за праисторију и рану историју Кристијан Албрехтс Универзитета у Килу. Поред открића великог насеља потиске културе из доба позног неолита (последње фазе млађег каменог доба) на самом локалитету Борђош, најзначајним резултатима могу се сматрати детаљни планови осам насеља из неолита и бронзаног доба, који су добијени интерпретирањем снимака добијених геомагнетном проспекцијом. Примена ове неинвазивне геофизичке методе на археолошким локалитетима омогућава да се добије детаљна слика свега што се налази под земљом, а предстаља резултат људског деловања у прошлости.

Током пролећне кампање (2022) завршава се геомагнетна проспекција на локалитетима Тараш, Арадац – Каменити виногради, Тител – Лок, Жабаљ – Нове земље, а исти посао започиње на локалитету Угар Бајбук – Опово. Резултати овог посла омогућиће анализу структуре неолитских насеља у овом делу Баната и изношење хипотеза о организацији живота, те друштвеним односима људи који су у њима живели пре седам хиљада година и више.

На самом локалитету Борђош спроводи се археолошко ископавање мањих размера. За сада је пронађен скелет младе женске индивидуе, која је сахрањена са четворо мале деце различитог узраста.

Једним од најлепших налаза из овогодишњих истраживања сматра се јединствена керамичка антропоморфна статуета, украшена орнаментом специфичним за потиску културу.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar