Пројекција документарног филма „Борђош, 7000 година пре“ - Музеј Војводине

Пројекција документарног филма „Борђош, 7000 година пре“

08.05.2018. | Догађаји

У понедељак, 14. маја 2018. године, у 19 сати, кино сала, Дунавска 37 одржаће се пројекција документарног филма „Борђош, 7000 година пре“.

На обали реке Тисе, недалеко од Новог Бечеја, налази се седам хиљада година старо насеље – зовемо га Борђош, по селу које се на истом простору налазило у средњем веку. Ово је неолитско насеље по много чему занимљиво – трајало је преко пет стотина година, налазило се на размеђу две културе, потиске и винчанске,  и било је велико. Четворогодишња истраживања археолошког тима Музеја Војводине и института за праисторију „Кристијан Албрехт“ Универзитета у Килу открила су много тога о млађем каменом добу у Банату, али су се, истовремено,  појавила многа питања на која тек треба наћи одговор, на пример: како су до Борђоша стигли материјали са удаљености и до седам стотина километара у време када коњи још нису били припитомљени?

Документарни филм „Борђош, 7000 година пре“ копродукција је кућа „Медиа Арт Цонтент“, „Сабадош сервис“ и „Аксиос медиа“. Уз археолошки тим Музеја Војводине предвођен Александром и Илдико Медовић, овај једночасовни филм потписују, међу осталима, композитор Роберт Фаркаш, директор фотографије Бојан Дакић, монтажер Владимир Антић и редитељ Растислав Дурман.

{gallery}fotogalerija/bordjos_7000godina_pre{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar