Пројекција филма "Мајстори банатског сликарства од 18. до 20. века" - Muzej Vojvodine

Пројекција филма “Мајстори банатског сликарства од 18. до 20. века”

26.04.2017. | Догађаји

У среду, 26. априла 2017. године, у 19 часова, у кино сали, биће премијерно приказан филм „Мајстори банатског сликарства од 18. до 20. века – из Ликовне збирке Народног музеја Зрењанин“. Ауторка филма је Оливера Скоко, виши кустос – историчар уметности, а извршни продуцент је „Дигитал Стyле“. Реализацију пројекта је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Филм представља мајсторе банатског сликарства и то од првих путујућих иконописаца, преко представника класицизма, бидермајера и романтизма па све до модерниста, и биће приказиван публици у оквиру сталне поставке Ликовне збирке. Ова збирка је једна од најзначајнијих војвођанских уметничких колекција и својеврсни је пресек свега онога што се на уметничком плану збивало у Војводини и шире, са посебним акцентом на средњи Банат.

Најстарији експонати потичу из XВИИИ века и радови су тзв. зографа, домаћих, углавном анонимних сликара обучаваних у манастирским радионицама. Галерија портрета испуњава већи део поставке XИX века а аутори су: Никола Алексић, Константин Данил, Ђура Јакшић, Новак Радонић, Павле Симић, Стеван Тодоровић… Друга половина XИX века и почетак XX века сматра се најплоднијим периодом банатског сликарства када тадашњи Велики Бечкерек (данас Зрењанин) постаје живо уметничко средиште интензивних културних дешавања. Народни музеј Зрењанин чува радове Стевана Алексића, Уроша Предића, Паје Јовановића, Александра Секулића, Васе Поморишца. Рађању модерне уметности у Зрењанину, допринели су тзв. „Великобечкеречки импресионисти“ који су такође представљени са неколико радова и то управо уз великане наше модерности Саву Шумановића, Јована Бијелића, Ивана Радовића и Зору Петровић. Саставни део сталне поставке Ликовне збирке су и легати Уроша Предића, Тивадара Вањека, Паулине Сударски, Фридерике Бенде, Злате Марков-Барањи и Љубице Тапавички, међу којима Легат Уроша Предића свакако заузима посебно место.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar