Пројекција филма "Војводина у објективу Радивоја Симоновића" - Музеј Војводине

Пројекција филма “Војводина у објективу Радивоја Симоновића”

19.04.2018. | Догађаји

У четвртак, 19. априла 2018. године, у 12 сати (кино сала, Дунавска 37), у оквиру “Април – месец етнологије” у Музеју Војводине, одржаће се пројекција филма “Војводина у објективу Радивоја Симоновића”.

Сценарио: Борислав Хложан
Сниматељ: Желимир Тот
Редитељ: Оливера Шешлија
Производња РТВ, 2016.
Трајање: 50.17

Уводну реч о филму и др Радивоју Симоновићу даће Борислав Хложан, писац сценарија и Богдан Шекарић, виши кустос етнолог.

Филм је приказан на 26. фестивалу телевизијског етнолошког филма у Кучеву и добио је награду „Сребрни пастир“ за најбољу камеру (Желимир Тот), као и специјалну награду за истраживачки и стваралачки допринос у коришћењу визуелних материјала и промоција етнолошког знања у институцијама културе (Богдан Шекарић).

Документарни филм „Војводина у објективу Радивоја Симоновића“ говори о животу и научном ангажману једног изузетног и пожртвованог српског интелектулаца који нас је задужио својом научном заоставштином. Филм наглашава значај научних истраживања др Радивоја Симоновића за данашњу Војводину, указујући при том на његов  оригинални допринос у сагледавању узрока друштвеног и културног пропадања српког народа у Аустроугарској. Његова сарадња са професором Јованом Цвијићем представља јединствено сведочанство о времену интезивне борбе јужних Словена за државну независност. Филм указује и на до сада мало познату чињеницу да се у Етнолошкој збирци Музеја Војводине чува једна од највећих колекција стаклених плоча и фотографија чији је аутор др Радивој Симоновић.

Истог дана, у 17 сати (Дунавска 35) виши кустоскиња – етнолошкиња др Татјана Бугарски, одржаће стручно вођење кроз сталну поставку Музеја Војводине.

{gallery}fotogalerija/vojvodina_u_objektivu_radivoja_simonovica{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar