Промоција каталога „Симболи српске државности на етнолошким предметима Музеја Војводине“ - Музеј Војводине

Промоција каталога „Симболи српске државности на етнолошким предметима Музеја Војводине“

10.02.2023. | Догађаји

У уторак, 14. фебруара у 12 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) биће одржана промоција каталога Симболи српске државности на етнолошким предметима Музеја Војводине ауторке Љиљане Трифуновић, музејске саветнице.

На промоцији ће говорити мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја и др Весна Марјановић, етнолошкиња. Присутнима ће се такође обратити и ауторка каталога.

Реч ауторке:

Објављивањем каталога смо желели да укажемо на потребу човека с краја 19. и почетка 20. века који је преко својих свакодневних и обичајних предмета, скривено или веома јасно истицао свој идентитет и припадност српском народу.

Каталог је уствари тематска колекција у којој је обрађено 43 предмета са истканим тробојкама и изрезбареним, извезеним, исцртаним или истканим грбовима.

Предмети на којима је изведен српски грб и застава припадају следећим збиркама: Друштвени живот и духовна култура, Привреда, Покућство, Одевање и Текстилно покућство.

Већина одабраних предмета настала је у време Аустроугарске монархије када је српска тробојка била забрањена и када није било пожељно истицање српског порекла. Тада је дошла до изражаја вештина, сналажљивост, прецизност и храброст нашег становништва у очувању српског идентитета и слободарских идеја. Поред тога, на свим предметима је веома изражена умереност у одабиру величине и технике израде орнамента у односу на величину и функцију предмета.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar