Промоција књиге Дунавски пут јамне културе - Хумке у Војводини - Музеј Војводине

Промоција књиге Дунавски пут јамне културе – Хумке у Војводини

17.01.2022. | Догађаји

У понедељак, 24. јануара, у 13 сати, у кино сали Музеја Војводине (Дунавска 37) одржаће се промоција књиге: Дунавски пут јамне културе Хумке у Војводини, треће из серијала: Утицај јамнe културе на праисторијску Европу.

Књига је настала као резултат сарадње Археолошког института Пољске академије наука, одељења у Кракову и Музеја Војводине.

Пројекат Дунавски пут јамне културе је изведен у периоду 2016-2021. године. Извршена су геомагнетска мерења хумки у Шајкашкој и истраживања две хумке: Циганске хумке код Шајкаша, и Медисове хумке код Жабља. Откривена су четири гроба јамне културе, и један гроб касоантичког периода. Датирање радиоактивним угљеником, утврдило је старост гробова јамне културе у време 2900-2700 година п.н.е.

У књизи су обрађени и сви досадашњи налази из хумки овог периода на тлу Војводине. Дати су резултати анализа скелетних остатака у сврху датирања методом С14. На налазима из хумки истражених у оквиру пројекта, извршене су свеобухватне анализе коштаних остатака, камена, дрвета, изотопа угљеника, азота и стронцијума. Рендгенска флуоресцентна анализа је коришћена за златне наушнице из Уљме.

Књига је тако дала свеобухватне податке о обредима сахрањивања у Војводини на почетку 4. миленијума пре наше ере, у време индоевропске сеобе.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar