Промоција књиге "Горанци свачији и ничији (а ипак своји)" - Музеј Војводине

Промоција књиге “Горанци свачији и ничији (а ипак своји)”

26.09.2018. | Догађаји

У Музеју Војводине, Дунавска 35, у среду, 26. септембра, у 19 сати одржаће се промоција књиге: Горанци свачији и ничији (а ипак своји), аутора Зејнела Зејнелија.

О књизи ће говорити: Миле Тасић, рецензент, Зоран Вељановић, виши кустос, историчар Музеја Војводине, др Драго Његован, директор Музеја Војводине и аутор.

Књига о једној посебној етничкој скупини Горанци свачији и ничији (а ипак своји), покушај је аутора, новинара и публицисте Зејнела Зејнелија, да свима који се баве истраживањима, али и. широј јавности покаже ко су у ствари Горанци, који као специфична скупина живе на крајњем југу Србије, на Косову и Метохији.

Који, а по томе су посебни, ништа нису променили у свом језику и говору и у својим обичајима. Специфична етничка скупина настала да би се показала разлика између њих, Албанаца и других народа муслиманске вероисповести, али и да би се схватило да Горанци нису ни православци, иако говоре старословенским најчистијим језиком, иако славе Божић и Ђурђевдан, али и Бајрам и Курбан Бајрам, да нису Бугари, нити Турци, ни Власи, нити Македонски муслимани, ни Бошњаци, већ да су своји, да познају своје Српско порекло, иако све мање о томе говоре, да не забораве да прославе Ђурђевдан, да помену Митровдан, да свакоме одговоре како се која планина зове, и да им је ливада код места црквиште, да објасне, оно што многи не разумеју, да им је језик Српски, иако их многи не разумеју, али и да не желе да их својата неколико држава са више од 150 милиона становника, иако њих има нешто више од двадесетак хиљада.

Горанци нису само посластичари, семенкари и бозаџије, они су и лекари, правници, економисти, новинари, оперски певачи, уметници, режисери, расути по целој Србији и у петнаестак држава Европе и света.

Горанац не крије своје словенско порекло, љубоморно чува идентитет, свој језик и обичаје и нико са више поноса не изговара име Горанац. Иако су, већ вековима свачији, и понекада се осећају да су ничији, сви ће вам на крају објаснити да су они ипак, своји и посебни, да знају историју и порекло, да су примили Ислам, да су муслимани, али и да је управо у Гори сахрањена баба Божана. Многи ће вам рећи да је прошлост њихова, али никоме неће дозволити, да им се меша у будућност и у оно што јесу данас.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar