Промоција књиге „Стандардни латинско-српски српско-латински речник“ - Музеј Војводине

Промоција књиге „Стандардни латинско-српски српско-латински речник“

19.11.2019. | Догађаји

У уторак, 19. новембар, у 18 сати, (Дунавска 35) одржаће се промоција књиге СТАНДАРДНИ ЛАТИНСКО-СРПСКИ СРПСКО-ЛАТИНСКИ РЕЧНИК, ауторке Слађане Милинковић.

Издање Латинско-Српског и Српско –Латинског речника је несвакидашњих подухват који заслужује посебну пажњу у времену које није баш наклоњено културолошким сверама које чине једну врсту нарочите надградње без које се и поред свега не може замислити било какав друштвени напредак. Овај речник је ново ИВ поправљено и допуњено издање речника ОМНИБУС – намењено свим ученицима гимназије и средњих стручних школа, чији је садржај лексикографске грађе усклађен са планом и програмом који прописују Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Након децениског рада на Латинском речнику који је доживео три издања  идејни творац Слађана Милинковић одлучила се на ИВ издање како би очистила све штампарске, граматичке и остале накнадно уочене грешке. При томе, стандардни школски вокабулар латинског језика обогаћен је одредницама из медицине, ветерине, биологије и правних наука али и додатно осавремењен речима новолатинског језика, као одговор савременом прступу методици наставе латинског језика где се овај класични језик приближава својим садржајима савременом схватању наставе страних језика. Садржај овог речника је додатно дотеран и коригован сугестијама и критикама корисника предходних издања, што чини потентан корективни потенцијал.  Пред нама је најбољи алат или савезник у стицању знања и решавању сваке врсте задатака из латинског језика који је на овим просторима био активан језик администрације до 19. века. Данас представља једини речник у Србији тог типа и стога заслужује да се промовише у правом смислу те речи.

На промоцији ће говорити: проф. др Ифигенија Радуловић, Одсек за историју, Филозофски факултет у Новом Саду, проф. др Снежана Вукадиновић, Одсек за историју, Филозофски факултет у Новом Саду и ауторка.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar