Промоција књиге „Живот и смрт уз свијету ријеку“ - Музеј Војводине

Промоција књиге „Живот и смрт уз свијету ријеку“

21.05.2022. | Догађаји

У петак, 27. маја у 19 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се промоција књиге ГАНГ – Живот и смрт уз свијету ријеку – Гангесом од Хималаје до Бенгалског заљева.  Аутор књиге је Јасен Боко.

О овом великом подручју, у књизи аутор вешто комбинује историјске чињенице о цивилизацијама које су постојале и цветале око ове фасцинантне реке дуге 2500 километара с данашњим животом пола милијарде становника које та река храни те својим доживљајима и сусретима. Аутор себи и другима притом поставља мноштво питања, од оних о смислу кастинског система до положаја жена.

Индија је земља коју је аутор посетио много пута, о којој много зна, али која га сваки пут поново изненади и очара и која га је највише научила толеранцији и поштовању другога – које он заговара у својим књигама и свакодневном животу.

Јасен Боко овим путописом открива слојевиту причу о Индији, земљи према којој је мало ко равнодушан, те значењу које река Ганг има за живот, културу и цивилизацију те земље. Путујући од извора на Хималајима до ушћа у Бангладешу аутор говори о срдачним и веселим људима које среће, о економском сиромаштву и дубокој духовности, о бурној историји… а читаоцу/слушаоцу открива чудесни потконтинент о којем тако мало знамо.

Јасен Боко дипломирао је драматургију и светску књижевност, био је самостални уметник, драматург, уредник, новинар, управник Драме сплитскога Хрватског народног позоришта, позоришни продуцент, критичар… За свој уметнички рад добио је велики број награда.

Током живота радио је и у рудницима злата у Аустралији, фабрици рибе на норвешком северу, брао је малине у Квебеку, студирао у Њујорку, пењао се по Химелајима, путовао Путем свиле локалним превозом, тражио је Александра међу талибанима у Афганистану, Диоклецијана у Турској и Че Гевару уздуж и попреко Јужне Америке…

Његови драмски текстови изведени су у двадесетак позоришта у четири земље. О својим је путовањима одржао стотине предавања у земљи и иностранству.

Објавио је следеће књиге: “Казалишни сат и друга драма”, “Нова хрватска драма”, “Тин: Тридесет година путовања”, “Пета страна свијета”, “Записи из казалишног (су)мрака”, “На Путу свиле: Како нам је лагао Марко Поло”, “Приче из музеја”, “Траговима Одисеја”, “За Александром Великим у срце Азије”, “Диоклецијан”, “Латинском Америком узводно”, “Живот и смрт уз свету ријеку”. Књиге су му преведене су на више језика.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar