Промоција књиге „Сви турски султани“ - Muzej Vojvodine

Промоција књиге „Сви турски султани“

06.11.2019. | Догађаји

У среду, 6. новембра, у 12 сати (Дунавска 35), одржаће се промоција књиге „Сви турски султани“ аутора Драгомира Лајшића.

Књига „Сви турски султани“, представља моћно Османско царство, које је трајало 643 године. Почело је са емиром Османом 1281. године, а завршило се са султаном Мехмедом ВИ 1924. године.

На промоцији ће говорити Драго Његован, директор Музеја Војводине, Вељко Топаловић, приређивач факсимила Мирослављевог јеванђеља и Драгомир Лајшић, аутор.

“У књизи Сви турски султани није само представљена историја моћног Османског царства, већ и мали део историје Срба. У ексклузивности Лајшичеве књиге открио сам две недостижне вредности. Као прву вредност морамо прихватити њен документаран значај и њену архивску вредност, где је на једном месту представљена историјска грађа једне потпуне епохе, дате сасвим тачно и прецизно.
Другу недостижна вредност књиге Лајшића видим у његовој поставци и односу Османског и Српског народа у току једне дуге епохе. Лајшић је ове односе представио другачије од начина на који је то представила српска историографија.”
Душан Тешић – Лужански, новинар, публициста и писац.

“Књига је зналачки написана, тако да чини вредно сведочанство у култури, традицији и односу Турске државе и народа према тој традицији са посебним освртом на државну, националну и верску нит.”
Др Жарко Димић, историчар.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar