Промоција монографије „Драгољуб Аџић Аџа" - Музеј Војводине

Промоција монографије „Драгољуб Аџић Аџа”

23.10.2018. | Догађаји

У уторак, 23. октобра 2018. године, у 13 сати, у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржава се промоцију монографије „Драгољуб Аџић Аџа“.

Промоцију организују Музеј Војводине и Завод за културу Војводине коју је објавио Монографију 2018. године.

Поздравном речју присутнима ће се обратити др Драго Његован, директор Музеја Војводине, а о књизи ће, поред уметника, истакнутог вајара Драгољуба Аџића, говорити: др Ирина Суботић, историчарка уметности, Сава Степанов, ликовни критичар и Перо Зубац, књижевник.

О монографији

У уводном тексту монографије „Драгољуб Аџић Аџо“, др Ирина Суботић истиче: „Ослобођена догматских стега и пуна оптимизма уметничка делатност Драгољуба Аџића започета је крајем 60-тих година прошлог века, одмах након дипломирања на Академији, потом Факултета примењених уметности, у класи знаменитог професора Ивана Табаковића.

Већ након првих излагања критика је уочила да је он један од стубова новог приступа керамици, да припада оној генерацији која је градила најсавременије путеве стварања разбијајући овештале поделе на високу или чисту и на оно што се назива примењена или утилитарна уметност.

Његова разиграна орнаментика која га је, у извесној ситуацији, издвајала од многих тадашњих стваралаца, ослањала се асоцијацијама и на модерне форме које су постепено напуштале препознатљив свет реалности и одлазиле ка апстрактним структурама.

Аџић је мајстор керамичке уметности, несвакидашњи зналац техника и технологија, материјала и процеса који тако одано служе духу и идеји уметника.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar