Промоција монографије ИСТИНИТИЈЕ ОД СТВАРНОСТИ - ГИГА ЂУРАГИЋ ДИЛЕ - Музеј Војводине

Промоција монографије ИСТИНИТИЈЕ ОД СТВАРНОСТИ – ГИГА ЂУРАГИЋ ДИЛЕ

26.07.2021. | Вести

У понедељак, 2. августа, у 20 сати, у атријуму Музеја Војводине (Дунавска 35) одржаће се промоција монографије ИСТИНИТИЈЕ ОД СТВАРНОСТИ – ГИГА ЂУРАГИЋ ДИЛЕ.

Присутним гостима обратиће се мр Лидија Мустеданагић, помоћница директора Музеја Војводине, а о стваралачком раду уметника и монографији говориће: др Драго Његован и реномирани историчари уметности: Миле Игњатовић и Милош Арсић.

Гига Ђурагић Диле рођен је 17. априла 1946. године у Ковиљу где је завршио основну школу, а средњу и Вишу педагошку у Новом Саду. Студирао је историју уметноси на Филозофском факултету у Београду, а специјализирао таписерију у радионицама за таписерију у тадашњој Чехословачкој.

Од 1970 до 2020. ради као слободни уметник, бави се сликарством и таписеријом као и другим уметничким дисциплинама. Члан је УПИДИВ-а, УЛУПУДС-а, УЛУВ-а и УЛУС-а. Приредио је 105 самосталних и учествовао на преко 850 колективних изложби. Излагао је у земљи и иностранству, а дела му се налазе у јавним и приватним збиркама и колекцијама од Јапана до Сједињених Америчких Држава. Организовао је и учествовао на преко 250 ликовних колонија, а оснивач је ликовне колоније у манастиру Ковиљ (1987) коју и сада води.

Године 2010. приредио је велику ретроспективну изложбу у четири новосадске галерије и у Музеју Војводине који му тим поводом, издаје монографију Војводина какву сам одувек волео.

У Ковиљу 2012. године отвара галерију, поред атељеа и радионице, где излаже различите поставке својих дела – слика и таписерија, а 2019. у Новом Саду и Галерију ликовне колоније Ковиљ.

За свој стваралачки рад примио је 26 награда и признања.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar