Промоција првог националног претраживача културног наслеђа – Нови Сад - Музеј Војводине

Промоција првог националног претраживача културног наслеђа – Нови Сад

28.05.2019. | Вести

Први национални Претраживач културног наслеђа Републике Србије прoмовисан је 27. маја у Историјском архиву града Новог Сада. У присуству бројних представника установа културе, на промоцији су говорили: др Дејан Масликовић, помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва, Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Жељко Вујиновић, генерални директор компаније Мајкрософт Србија.

Претраживач културног наслеђа је национални пројекат у области дигитализације који је покренуло Министарство културе и информисања уз стратешку подршку компаније Мајкрософт Србија са циљем да се најширој јавности представе дигитализовани фондови и обезбеде информације о културном наслеђу које се чува у нашим библиотекама, архивима, музејима, галеријама и заводима за заштиту споменика. Захваљујући њему, од сада ће сва покретна и непокретна културна добра, као и мапа споменика и установа културе у Србији, бити представљена на јединственом порталу – www.kultura.rs.

На овом пројекту радили су стручњаци Музеја Војводине Наталија Вуликић, информатичар у Матичној служби и мр Тијана Станковић Пештерац, виши кустос – археолог, помоћник директора.

Након промоције, медијима се обратио и др Драго Његован, директор Музеја Војводине истакавши да је Музеј Војводине у процесу дигитализације културног наслеђа од самог почетка, заједно са Историјским музејом Србије.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar