Промоција водича за децу о етнологији у Музеју Војводине - Музеј Војводине

Промоција водича за децу о етнологији у Музеју Војводине

15.02.2020. | Вести

У Музеју Војводине одржана је промоција књиге Етнологија у Музеју Воводине – водич за децу и почетнике, ауторке Владимире Станисављевић, музејске саветнице.

Ова публикација, примерена првенствено деци млађег школског узраста, представља водич кроз етнолошки део сталне поставке Музеја, дидактичко-методичку вежбанку и збирку предлога за креативно изражавање.

На промоцији је, после поздравног говора др Драге Његована, директора Музеја, говорила проф. др Јована Милутиновић, рецензент публикације. Анализирајући је, са аспекта музејске педагогије, истакла је да својом формом и садржајем, представља савршено дидактичко учило, које кроз игру и интеракцију деци објашњава како функционише музеј, од најосновнијих појмова о музеју, до комплексних питања и феномена из домена етнологије. Високу оцену је дала и интерактивност публикације која у великој мери утиче на мотивацију детета за посету Музеју.

Др Татјана Бугарски, као други промотер, из визуре етнолога, је нагласила да књига својим приступом и садржином припада домену интерпретације културног наслеђа, односно приближавања публици онога што је етнолошким истраживањима и музеолошким радом препознато као културно наслеђе вредно чувања. Истакла је ауторкино умеће да једноставним речима објасни комплексне појмове и приближи данашњој публици давне обичаје и непознате предмете на занимљив и ненаметљив начин.

О визуелном идентитету књиге говорила је МА Александра Илић, дизајнерка, истичући анимативну улогу визуелног идентитета књиге примереног дечјем сензибилитету која је допринела атрактивности издања.

Ученици IV разреда ОШ „Јован Поповић“ Миа Станковић, Ленка Лубурић, Момчило Грбић и Тина Милић, и ученица I разреда ОШ „Иво Лола Рибар“ Петра Вуликић додатно су шармирали публику читајући одабране делове из књиге.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar