„Пшеница – Од њиве до трпезе“ на 90. Међународном пољопривредном сајму - Музеј Војводине

„Пшеница – Од њиве до трпезе“ на 90. Међународном пољопривредном сајму

31.05.2023. | Вести, Изложбе

Пшеница – Од њиве до трпезе на 90. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, од 20. до 26. маја 2023. године

Преко пет хиљада знатижељних лица обишло је поставку Музеја Војводине „Пшеница ‒ Од њиве до трпезе” у хали 6 за време трајања јубиларног 90. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду. Општи је утисак да се нису покајали. О томе сведочи књига утисака препуна хвале организаторима изложбе. Од тренутка преласка прага хале посетиоце је дочекао леп мирис сламе који је код старијих пробудио сећања на нека давна, за њих лепша и боља времена, док је млађе „упозорио” да их очекује несвакидашња авантура у којој ће прошлост доживети свим својим чулима. На простору од 800 квадратних метара биле су изложене разне машине без којих би производња пшенице у 19. и првој половини 20. века била незамислива. Једноставним поређењем са најмодернијим машинама ван хале посетиоци су могли да закључе да се једино коњска снага машина које покрећу сејалице, дрљаче, бране и сл. у међувремену повећала, а да су, заправо, техничка решења у обради земљишта и сакупљању хлебног зрна заправо успостављена много раније. Ми бисмо рекли још и у праисторији. Најмлађим посетиоцима који су присуствовали разноврсним радионицама изложба ће остати дубоко урезана у сећање, а поготову машина за разврставање семена – пуж, експонат депанданса Музеја Војводине из Кулпина. Данас се именица пшеница пише у једнини, док би се у прадавној прошлости, да је тада постојало писмо, писала у множини. Велики број посетилаца је био зачуђен бројем различитих врста пшенице чије класове је повијао ветар на плодним ораницама на подручју Војводине у раздобљу од 8000 година. Жеља аутора изложбе је била да се посетиоцима предочи шта је било раније, шта постоји данас и која је веза између ових биљака. Оно чему се посетиоци нису надали је била могућност да пробају хлеб направљен од брашна добијеног млевењем две најстарије врсте пшенице ‒ једнозрне и двозрне, али и да уживају у укусу праисторијског пива од двозрне пшенице – Праплеменског пива. Са укусом праисторије у непцу напуштали су халу препуни утисака.

Александар Медовић, члан изложбеног тима

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar