Радионица „Уметност везивања чворова – макраме“ - Музеј Војводине

Радионица „Уметност везивања чворова – макраме“

10.03.2020. | Радионице и играонице

Музеј Војводине организује циклус радионица за грађанство на тему Уметност везивања чворова – макраме, где ће полазници савладати основе ове предивне технике везивања чворова. Радионица ће се одвијати по књизи „Макраме-уметност везивања чворова“ чији је аутор Владимир Радуловић, дипломирани дизајнер, водитељ радионице.

Радионице се одржавају пет дана у два термина, по 90 минута у току једног дана у групама од 12 полазника, како би водитељ радионице сваком полазнику могао посветити  довољно времена у току трајања часа.

Термини одржавања радионица за заинтересованe су од уторка до суботе, 10-14. марта:
– прва група 15-16,30 часова и
– друга група 17-18,30 часова.

Због ограниченог броја места, пријаве за радионицу су ОБАВЕЗНЕ.

Радионице су бесплатне.

Пријаве ћемо примати до петка, 6. марта, сваким даном, од 9 до 18 часова на број телефона 021/525-059 (Одељење за педагошки рад и односе с јавношћу Музеја Војводине).

Радионице држи Владимир Радуловић – Макраме са Владимиром.

Техника везивања чворова или макраме је једна од најстаријих техника ручног рада.

Шпанска реч мацрамé потиче од арапске миграмах што значи „украсне ресе“ или „извезени вео“. Након маварских освајања уметност је пренета у Шпанију, а затим се обичај да се испреплетено чворичају конопци различитих дужина и дебљина да би се добили сплетови и дезени донекле слични онима са чипки (иако грубљи – често подједнако допадљиви), проширио и у Европи.

Овом техником можете направити пуно интересантних и корисних ствари од накита, торби,појасева, прекривача, завеса, држача за саксије до зидних украса…

Наруквице пријатељства које се размењују међу тинејџерима и ученицима су направљене овом техником.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar