Радови на обнови Великог дворца у Музејском комплексу Кулпин - Музеј Војводине

Радови на обнови Великог дворца у Музејском комплексу Кулпин

19.11.2022. | Вести

Септембар месец је у Музејском комплексу Кулпин донео дуго ишчекиване радове на обнови Великог дворца или Каштела, споменика културе од великог значаја. Саградила га је 1826. године властелинска породица Стратимировић. Данашњи изглед добија 1912. године када је, према пројекту чувеног новосадског архитекте Момчила Тапавице, урађена реконструкција. Пре тога, тачније 1863. године, породица Стратимировић продала је дворац мађарској властелинској породици Семзе, да би га од ње 1889. године Лазар Дунђерски купио за свог сина Ђорђа. У његовом поседу био је све до краја Другог светског рата, када је на основу закона о аграрној реформи и национализацијом одузет.

Вишегодишње лоше стањe крова и делова кровне конструкције довело је до прокишњавања и пропадања, како фасаде, тако и ентеријера (оштећења плафона, зидова и јединственог паркета версајског типа).

Захваљујући разумевању Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама АП Војводине, обезбеђена су новчана средства за делимичну реконструкцију крова на Великом дворцу, која обухвата грађевинско-занатске и конзерваторско-рестаураторске радове. Наручилац посла је Покрајински завод за заштиту споменика културе, Петроварадин, који је уједно пројектант и стручни надзор, задужен за чување овог непокретног културног добра од великог значаја.

Грађевинско-занатски радови обухватају кровопокривачке и лимарске радове, док занатски радови обухватају лимарске, при чему се врши комплетна замена хоризонталних и вертикалних олука, окапница око димњака, лимених увала и лименог кровића трема. Конзерваторско-рестаураторским радовима обухваћени су радови на кровној атици са декоративним пољима, вазе и урне са постољем. За следећу годину планирана је друга фаза радова, која ће обухватити радове на фасади, степеништу, срушеном зидићу на приступној рампи и у ентеријеру.

Паралелно са реконструкцијом крова на Великом дворцу, у току су конзерваторско-рестаураторски радови на намештају и предметима примењене уметности, а на основу пројеката за које је Музеј Војводине добио средства путем конкурса Министарства културе и информисања Републике Србије. По завршетку обнове успоставићемо опет сталну поставку, која ће се коначно, после више година, моћи разгледати, на велико задовољство бројних посетилаца.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar