Рат и хумор 1914-1918. - Музеј Војводине

Рат и хумор 1914-1918.

30.01.2020. | Изложбе

Изложба Института за историју оглашавања из Београда „Рат и хумор 1914-1918“, аутора Владимира Чеха и проф. др Милана Ристовића, биће отворена у Музеју Војводине 30. јануара 2020. године у 12 часова.

Циљ изложбе је да прикаже утицај хумора и сатире у штампаним медијима током Првог светског рата, кроз излагање историјских докумената, новинских чланака, магазина, плаката и разгледница. Изложба показује како су рат и хумор обележили медије, оглашавање и пропаганду између 1914. и 1918. године.

Централно место на изложби имају две књиге са илустрацијама чувеног холандског карикатуристе Лујса Ремеркерса, због чијих је радова Немачка оптужила Холандију за кршење ратне неутралности. Књиге, за које је предговор написао бивши амерички председник Теодор Рузвелт, Михајло Пупин 1932. поклања Београдском универзитету, што потврђује својим потписом.

На изложби ће бити презентоване и рукописне рововске новине које су српски војници писали на Солунском фронту, као и низ сачуваних примерака сатиричних српских часописа и рововских новина британских и француских војника. Неке од њих, попут француског Бајонета, имале су и темате о вину, а једно од издања тумачило је дневно политичке догађаје из визуре Чарлија Чаплина.

Одабрани артефакти са обе зараћене стране на изложби су посматрани као историјски документи, комуникационе алатке, без вредновања идеја које преносе, из политичког, војног, друштвеног или националног аспекта.

У току изложбе биће промовисана публикција „Рат и хумор“, а такође током изложбе, биће организована и јавна стручна вођења.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar