Са отварања изложбе "Додир стакла" - Музеј Војводине

Са отварања изложбе “Додир стакла”

22.03.2017. | Вести

У Музеју Војводине отворена је изложба „Додир стакла“.

Ауторка изложбе је Лада Ратковић Буковчан, музејска саветница Музеја Мимара у Загребу, а кустос изложбе у Новом Саду је Александра Стефанов, историчарка уметности Музеја Војводине.

После поздравне речи др Драге Његована, директора Музеја, присутнима се обратила заменица шефа мисије Норвешке амасаде, госпођа Јанике Баин, обратила се на српском језику што је изазвало одушевљење присутних: „Формална сарадња нордијских земаља једна је од најстаријих и најширих регионалних сарадњи у свету. Иако су нордијске земље јединствене и независне државе, оне имају много тога заједничког у начину живота, историји, језику и друштвеној структури. Верујемо да се то види  и на овој нашој изложби, на којој су представљена уметничка дела  дизајнера и произвођача четири различите нације, а која истовремено зрачи јединственом нордијском традицијом  и иновативним духом.“

Затим, се обратио господин Мортен Сковго Хансен, отрпавник послова данске амбасаде говорећи о основним карактеристикама нордијског дизајна, али и добрим односима међу нордијским земљама.

Ауторка изложбе, Лада Ратковић Буковчан, директорица Музеја Мимара у Загребу уметничкој вредности изложеног материјала: „Стакло, та чудесна твар, обликовано у предмете свакодневице, у скулптуре у чије је опне утиснут дух и дах умјетника стаклара, увијек изнова задивљује. На овој изложби стакло се стопило с несумњивим врхунцима дизајна и умјетничких изричаја који су од половине прошлог стољећа саткали јасан корпус нордијског дизајна“. На крају се ауторка захвалила свима који су потпомогли да се ова изложба реализује.

И на крају је присутне поздравио професор Мирослав Штаткић, покрајински секретак за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. „…Ова изложба нам приказује изванредну и неговану област уметности у стаклу нордијских мајстора и дизајнера. Стварајући фантазмагоричне креативно надахнуте уметничке комаде, који се уздижу изнад свакодневнице својом снагом и лепотом, говоре нам о оптимизму и радости живота. Гледајући кроз стакло, у ишчекивању светлосног знака, хватамо кодове транспарентне магичне твари, човекову узвишеност и бескрајну лепоту.“

Изложбу су, у сарадњи с Музејeм Мимара из Загреба, Музејeм примењене уметности из Београда и Музејeм Војводине из Новог Сада, организовале амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске с циљем да промовишу нордијско стакло, дизајнере и произвођаче, приказујући истовремено сарадњу нордијских земаља у уметничком стваралаштву.

Изложба се састоји од 80 предмета насталих у 13 познатих стаклара и студија који су већину својих дела остварили кроз сарадњу с врхунским уметницима, архитектама и дизајнерима. Њихова производња је плод вештине и знања мајстора стаклара, а многи од тих уметника сами израђују своја дела.

Изложба ће бити отворена до 20. априла. Потсећамо Вас да је радно време Музеја од уторка до петка од 9 до 19 сати, а суботом и недељом од 10 до 18 сати.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar