Сан неолитске ноћи - Музеј Војводине

Сан неолитске ноћи

12.07.2022. | Изложбе

Музеј Војводине и Народни музеј Србије Вас позивају на свечано отварање изложбе Сан неолитске ноћи аутора мр Лидије Баљ и Андреја Старовића.

Будите наш гост 15. јула 2022. године у 20  сати у атријуму Музеја Војводине (Дунавска 35, Нови Сад).

Почев од 15. јула, у склопу програма Европске престонице културе, посетиоци ће у Музеју Војводине у Дунавској 35 имати прилику да отпутују у давни свет праисторије – у време неолита. На изложби Сан неолитске ноћи биће приказани најдрагоценији археолошки налази изванредне лепоте из читаве Србије. Они говоре о прекретници у начину живљења: о почецима производње хране, животу у сталним насељима и употреби керамике.

Изложба Сан неолитске ноћи Музеја Војводине и Народног музеја Србије представиће до сада неоткривене податке о праисторији ових простора, пре свега, путем ексклузивних археолошких експоната и најновијих научних резултата, који сежу чак до неолита,

Посебно занимљиво је што изложба има дневни и ноћни режим поставке. У дневном је нагласак на свакодневном животу људи у неолиту (обрада земље, узгој животиња, припремање хране и сл.), а ноћна поставка ставља нагласак на духовност и уметност. Део мултимедијалне изложбе биће постављен и на отвореном – испред зграде Музеја.

Посетиоци ће на изложби имати прилику да виде први реалистични приказ праисторијског човека – становника Лепенског вира. Потпуно реалистичан модел главе становника овог светски чувеног  археолошког локалитета, од пре 10.000 година, начињен помоћу врхунске “Метахјуман” технологије, дело тима проф. др Софије Стефановић, изазвао је велику пажњу на Светској изложби “Dubai Expo”.

Ауторско вођење кроз изложбу одржаваће се сваког четвртка током јула и августа у Музеју Војводине.

Као пратећи садржаји биће организована стручна предавања, радионице и други интерактивни програми.

Изложба ће бити отворена до 15. октобра 2022. године.

Изложба се реализује у оквиру програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе, а подржала је и национална платформа Србија ствара.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar