Скулптура и звук - Музеј Војводине

Скулптура и звук

21.06.2022. | Изложбе

Од визуелно упечатљиве тродимензионалне скулптуре до објеката који производи звук – дуг је пут. Концерт и изложба „Скулптура и звук” Николе Мацуре представљају тај пут и звучне објекте настале на њему. У петак, првог дана јула 2022. године, новосадска публика ће моћи да чује концерт „Зарђалог оркестра” (музичари из Новог Сада и Граца) који ће свирати на Мацуриним импровизованим „инструментима” од делова са војног отпада . Овим јединственим аудио-визуелним хепенингом уметник жели да нам приближи његову визију „оружја које свира”.

Сутрадан, 2. јула 2022. године у 19 часова, Мацурини радови ће бити постављени на изложби у Музеју Војводине (Дунавска 37). Пошто је у питању визуелни уметник, публика ће у оквиру ове поставке, поред самих „инструмената”, имати прилику да види скице и фотографије које документују процес њихове израде.

Новосадски вајар Никола Мацура скоро деценију ради на озвучавању инсталација насталих од делова са војног отпада. Тим расходованим објектима он проналази нови смисао: уместо рушилачке – стваралачка  енергија. Чини се да је човеку данашњице то потребније него икад пре. Већину нас плаши и сам помен оружја јер га одмах повезујемо са снимцима језивих ратних разарања. На њима често ни не видимо пушке и митраљезе, али осећамо њихово злокобно присуство. Ипак, Мацурини „инструменти” у својој суштини акцентују бесмисао рата и наглашавају потребу за помирењем. Отуда ове гитаре, виолине, чела, перкусије и гусле као да поручују: „Боље свирај – него да пуцаш!”

Драгана Гарић Јовичић

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar