Споразум о сарадњи са Академијом наука Аустрије - Музеј Војводине

Споразум о сарадњи са Академијом наука Аустрије

16.08.2017. | Вести

Музеј Војводине потписао је споразум о сарадњи са Академијом наука Републике Аустрије и то на пројекту „Бити избеглица: европски наратив“.

Пројекат ће бити реализован у оквиру програма Европске уније „Европа за грађане“ – акција: Европско сећање. Водећи партнер на пројекту је Академија наука Републике Аустрије, а музеји – партнери пројекта Музеј Града Беча (Аустрија), Поморски и повијесни музеј Хрватског приморја (Хрватска), Музеј новејше згодовине Словеније (Словенија), Музеј источне Босне (Босна и Херцеговина) и Музеј Војводине. Поред наведених музеја и Академије наука Републике Аустрије, међу партнерима пројекта налазе се и истраживачке институције из Немачке и Пољске.

Неки од циљева пројекта јесу иницирање будућих активности у музејима које ће избеглиштво као заједничко европско искуство учинити видљивим, умрежавање музеја путем теме која управо повезује Европу, као и упознавање млађих генерација са избеглиштвом као европским, а истовремено и локалним искуством.

У оквиру пројекта, Музеј Војводине ће на тематској поставци која ће бити отворена 26. марта 2018. године, путем одабраних предмета приказати поједине избегличке приче, односно избегличке таласе везане за Војводину у XX веку, као и материјал музеја – партнера на пројекту.

Споразум о сарадњи потписао је в. д. директора Музеја Војводине, др Драго Његован, док је за реализацију задужена Кристина Менеши, виши кустос Одељења за савремену историју.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar