Спорт „по шумама и горама“ – о војвођанским партизанима и спорту за време Другог светског рата (II део) - Музеј Војводине

Спорт „по шумама и горама“ – о војвођанским партизанима и спорту за време Другог светског рата (II део)

18.05.2021. | Буди одговоран према духу и телу

Спортски лист

О разноврсности спортских догађаја на слободној територији у Срему сведочи и чињеница да је велики број омладинских листова имао спортске рубрике и извештаје. У Музеју Војводине налази се једини сачувани примерак јединог специјализованог партизанског спортског листа са територије Војводине из времена окупације. Под називом Спортски лист, појавио се 1944. године. Издавао га је срески одбор Уједињеног савеза антифашистичке омладине за Стару Пазову, а штампан је на шапирографу. Текстови у листу говоре о спорту, у ослобођеним деловима старопазовачког среза током пролећа и лета 1944, доносе извештај са утакмица среског фудбалског првенства и са једног атлетског такмичења. Из извештаја сазнајемо да су спортисти на дресовима носили тробојку и црвену петокраку звезду. На насловој страни је цртеж фудбалске утакмице, а на последњој карикатура центарфора „Војводине“, „Милета“ из Белегиша.

Омладински лист

Током прве половине 1944. у румском срезу је излазила илегална Реч омладине, која је имала рубрику „Нешто о спорту“, у којој је описана једна епизода када су омладинке Пећинаца позвале своје другарице из Попинаца да их науче играти одбојку и да су се оне радо одазвале. У истом тексту је констатовано да „данас омладина и преко спорта учвршћује међусобну љубав и јединство“. Спортску рубрику је имао и Омладински лист који је излазио у земунском срезу током лета 1944. и који доноси извештај са прве среске фудбалске утакмице те сезоне.

Снимак са фудбалске утакмице игране у оквиру омладинских такмичења за срез Земун, Карловчић 1945. година

Након ослобођења Војводине, спортске активности војвођанских партизана су се одвијале у оквиру појединих бригада и дивизија, спортска такмичења су постала учесталија и разноврснија у предасима између појединих битака. Борци су били распоређени у батаљонске, бригадне, дивизијске или армијске спортске јединице. Осим организованих спортских такмичења унутар истих јединица, одржавана су и надметања између бораца различитих дивизија и бригада, као и такмичења са борцима савезничких трупа.

Спорт је у последњим данима рата коришћен и као дипломатско средство због неспоразума до којих је долазило у Словенији између југословенске и британске војске. Након једног оружаног сукоба, у знак помирења одиграна је утакмица између бораца 36. војвођанске и једне енглеске дивизије.

Спортске активности војвођанских партизана током рата – прво на ослобођеној територији, а затим у војвођанским јединицама, утицале су на обнову спортског живота и развој физичке културе у Војводини након ослобођења.

Др Александар Хорват, кустос историчар

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar