Сремски фронт – годишњица пробоја - Музеј Војводине

Сремски фронт – годишњица пробоја

12.04.2021. | Буди одговоран према духу и телу

Југословенски борци на Сремском фронту, 1944. година

Ујутро, 12. априла 1945. године, из 120 артиљеријских оруђа отпочела је ватрена припрема која је трајала 15 минута. Истовремено је 50 авиона Југословенске армије у два налета бомбардовало немачке положаје од Шида до Вуковара и Винковаца. Затим је уследио јуриш јединица које су се налазиле на првим линијама фронта. До увече, 1. пролетерска бригада је ослободила Вуковар, а следећег дана су немачки војници истерани из Винковаца.

Макета сремског фронта

Након више месеци тешких борби, Сремски фронт је био пробијен, а обе стране су претрпеле тешке губитке. У периоду од октобра 1944. до априла 1945. погинуло је 13.500 југословенских, 1.100 совјетских, 630 бугарских и 163 италијанских војника из бригаде „Италија“. Губици немачких и усташко-домобранских снага су били знатно већи и процењени су на 30.000 људи.

Иако се у данима када је пробијен Сремски фронт Трећи Рајх налазио пред коначним сломом, немачка војска је упорно бранила положаје у Срему, јер су тако покривали одступање групе армија „Е“ која се повлачила из Грчке. Такође, немачка врховна команда је још раније донела одлуку да се на простору западне Мађарске, Југославије, Аустрије и Чехословачке формирају фронтови, на којима би се према немачким пројекцијама пружила последња одбрана Рајха док се ситуација не промени у корист Немачке. Због тога, у данима када су совјетске армије биле пред Берлином, још увек су се водиле тешке борбе у централној Мађарској и на Сремском фронту, а Загреб, Љубљана и Беч су још увек били под немачком контролом.

Маршал Тито обилази борце на Сремском фронту у пратњи генерала Пека Дапчевића и Александра Ранковића, фебруар 1945. године

Пробој Сремског фронта је означио прекретницу у Другом светском рату на територији Југославије. У следећих, нешто мање од месец дана, југословенске армије су избиле на словеначко-аустријску границу и тако сопственим снагама ослободиле своју земљу.

Године 2021. Музеј Војводине је добио на поклон макету која приказује Спомен-обележје Сремски фронт код Шида. Макета је рађена за потребе изложбе Награда Ђорђе Табаковић – 25 година континуитета, у размери R=1:500 и представља приказ објекта и морфологије околног терена. На макети се налази QR код, који након скенирања у апликацији Сремски фронт (може се скинути са Play store апликације) приказује војника са униформом из Другог светског рата који говори о историји објекта. QR код је рађен по узору на код који се налази у оригиналном објекту и заједно са апликацијом је део виртуалне туре комплекса спомен-подручја.

Др Александар Хорват, кустос – историчар

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar