Српске православне школе у Босни и Херцеговини – Љетописи - Музеј Војводине

Српске православне школе у Босни и Херцеговини – Љетописи

26.06.2019. | Изложбе

 

У среду, 26. јуна 2019. године у 18 часова у Музеју Војводине, Дунавска 35, отвара се гостујућа изложба „Српске православне школе у Босни и Херцеговини – Љетописи“ из фонда Педагошког музеја у Београду, ауторке др Александре Миловановић.

На изложби ће бити приказана грађа (32 летописа) за коју се не зна када је тачно стигла у Педагошки музеј, али је у истом више од четрдесет година. Збирка садржи архивску грађу, из Фонда кога чине три архивске кутије, која пружа могућност за научно-истраживачки рад на историји српских православних школа у Босни и Херцеговини у периоду од 1854. до 1909. године.

Биће приказани Летописи из следећих места: вароши Невесиња, Прибинића, Дервенте, села Кмећани, Бихаћа, Босанске Градишке, Манастира Моштаница, Кључа, Босанског Новог, Гојковца, Добоја, Тешња, Јошавке, Бачвана, Прњавора, Чађевице код босанског Новог, Врањка, Папраће, Милошевца, Биограда-Невесиње, Поцрња, Босанске-Дубице, Сарајева, Стапара, Драгеља, Бијелог Поља, Чечаве, Босанске Крупе, Пурачића, Велике Рујишке, Гламоча и манастира Дужи.

Жива жеља за упознавањем и тежња за националном свијести прожимала је неком милом чежњом и најмањи дамар сваког српског грађанина. А те су чињенице и створиле најповољније услове за будућност потоњих српских установа. То истинско чувство је и творац данашње српске школе.

Љетопис Српске православне основне школе Гламочке.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar