Шта су Римљани видели у бабином зубу (Tribulus terrestris L.)? - Музеј Војводине

Шта су Римљани видели у бабином зубу (Tribulus terrestris L.)?

03.08.2021. | Буди одговоран према духу и телу

Док се брчкате у Егејском мору, не размишљате пуно ни о чему, а поготово не о историји ратовања. Али, оног трена кад изађете из воде и на врелом песку голим стопалом станете на плод бабиног зуба, разумећете зашто су Римљани дошли на идеју да ову биљку искористе на морбидан начин и на основу ње направе пасивно (на тло постављено) дефанзивно оружје. Трибулус или калтрап је оружје састављено од четири оштра ексера или бодље. Додуше, као и многе друге ствари, Римљани су ову направу коју су звали Murex ferreus „прекопирали“ од Дарија III, а потом и усавршили. Римски историчар Квинт Курције Руф наводи да су Персијанци користили ово „назубљено гвожђе“ у бици код Гаугамеле 331. г. п. н. е. против Александра Великог, али им то није помогло.

 Назив калтрап изведен је из латинског kalcitrapa (замка за ноге). На који год начин да се ова направа баци на земљу ослања се на три врха, док четврти стоји усправно. Трибулуси су служили за успоравање напредовања коња, двоколица, ратних слонова и људских трупа. Оружје се показало као посебно ефикасно против меких стопала камила. Трибулуси су често прављени са секундарним „кукама“ како би отежали извлачење из рањене животиње или човека, а штета коју би направили постајала би већа. Ово оружје је представљало ноћну мору за противнике.

Бабин зуб не расте само у јужној Европи, већ одавно се одомаћио и у Новом Саду. Прво сам га пре неколико година приметио на Петроварадинској тврђави, потом на кеју, а однедавно се може видети и у Дунавској улици. Климатске промене су чудо.

Ради се о скромној, жилавој биљци. Плод се састоји од пет плодића, сваки од њих је наоружан са четири јаке, оштре бодље/зуба. Па ипак, име рода носи назив Tribulus (гр. tris = три и гр. bolos = стрела). Ботаничарима, изгледа, математика није јача страна!? Суфикс terrestris, означава да се ради о копненој варијанти њеног воденог пандана, воденог орашка (Trapа natans L.). Плодићи се у природи „хватају“ за животиње и тако разносе. Биљка годишње произведе и до 5700 семенки. Али, да не помислите да једна биљка може да произведе онолико „нагазних мина“, у једном плодићу се налази више семенки.

 Бабин зуб је јестива биљка, пре свега њено младо лишће и плод који се кувају. Уколико се плодови самељу, од брашна се може направити хлеб. Међутим, бабин зуб се конзумира само током гладних година, односно кад све остало пропадне. Биљка се више користи у народној медицини, а њихову вредност су знали да цене Диоскрид и Гален, као и средњовековни андалузијски арапски лекар, ботаничар, фармацеут и научник Ибн Ал-Бајтар. Он је заговарао употребу бабиног зуба у мешавини са буником и опијумом. Како ли су се осећали његови пацијенти!? Али, у модерно доба, рекламира се и као биљни додатак за спортисте и бодибилдере у уверењу да може да им повећа концентрацију тестостерона. Клиничке студије у свету сугеришу да бабин зуб помаже код поремећаја жеље сексуалне дисфункције код жена. Међутим, није показао никакво значајно побољшање еректилне дисфункције код мушкараца, иако је због тога нашироко рекламиран. Ипак, постоји податак да је један 36-годишњи Италијан развио седамдесетдвочасовни пријапизам након конзумирања биљног додатка на бази Tribulus terrestris.

Александар Медовић, археоботаничар Музеја Војводине

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar