Стакло које не застарева - Музеј Војводине

Стакло које не застарева

06.05.2022. | Предавања

Током недеље националне Манифестације Музеји за 10, Музеј Војводине, у четвртак, 19. маја, у 12 сати организује предавање:СТАКЛО КОЈЕ НЕ ЗАСТАРЕВА – Историјат пресованог стакла.

Предавач: Дејан Воргић, кустос Народног музеја Зрењанин

Овим предавањем Музеј Војводине се прикључује међународном обележавању Године стакла 2022, заједно са Националним комитетом ИКОМ Србија и бројним музејским установама. Стакло као материјал који нас вековима задивљује и његова улога у друштву биће у центру пажње током целе године.

Примена калупа у производњи стакла присутна је још од античког доба. Међутим, облици добијени дувањем у калуп често нису остављали јасан и уједначен отисак. Пресовано стакло се као техника јавља средином двадесетих година XIX века у Америци, а почетком тридесетих се одомаћује у земљама западне Европе (Француска, Белгија, Велика Британија). Примена механичких преса, којима се утискује стакло у унапред припремљене металне калупе, донела је праву револуцију у производњи стакла. Не само да је на овај начин убрзана производња, већ је стакло добијало сложеније и пластичније облике које је ручним обликовањем било изузетно тешко извести.

Предавање Стакло које не застарева не само да ће пратити историјску линију развоја пресованог стакла у Европи и Србији, већ ће појаснити начин и технику производње, али и популарност које оно има међу истраживачима и колекционарима последњих деценија.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar