Стрељачке спомен мете у Пријeпољу - Музеј Војводине

Стрељачке спомен мете у Пријeпољу

09.05.2016. | Изложбе

У среду, 27. априла 2016. године у Музеју у Пријепољу отворена је изложба Музеја Војводине “Стара мета – ново одстојање” (Стрељачке спомен – мете XИX и XX века) аутора Јована Пауновић, музејског саветника – историчара.

Поставка обухвата стрељачке спомен-мете настале у XИX и почетком XX века током златних година развоја Стрељачке дружине у Новом Саду. То су осликане жанр-сцене уљем на дрвету, платну, а касније у техници олеографије. Док се у почетку у дрвене мете гађало ваздушним оружјем, мете осликане на платну и у техници олеографије, служиле су као трофеј и налазиле су се у кућама стрелаца или на зидовима стрељане. Нажалост, дрвене мете су изгореле приликом револуционарних збивања 1849. године у Новом Саду. Рађене су под утицајем аустријске сликарске школе и дела су анонимних сликара. Поводи за њихово додељивање били су многоструки: ловови или стрељачка такмичења, јубилеји, освећивање заставе. Поред историјских, документарних и културно-социолошких вредности, мете имају и несумњиви ликовни квалитет.

Изложба такође прати и развој стрељаштва у Новом Саду. Стрељачка дружине, или Социетас Јацулатериа, прва спортска организација основана је 1790. године у Новом Саду. Од скромног почетка, у време гађања пушком кремењачом, развијала се и јачала, стварајући стрељачку традицију у Новом Саду. Пратећи развој стрељаштва у Европи доживела је блиставу афирмацију и у ери савременог стрељаштва, па је ова спортска дисциплина постала део историје Новог Сада.

Изложба ће бити отворена у Музеју у Пријепољу до краја маја.

{gallery}fotogalerija/spomen_mete_prijepolje{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar