Св. Спиридон - заборављени чудотворац - Muzej Vojvodine

Св. Спиридон – заборављени чудотворац

10.05.2018. | Изложбе

У четвртак, 10. маја 2018. године у 19 сати, отвара се изложба “Св. Спиридон – заборављени чудотворац” аутора Сузане Миловановић, музејског саветника – историчара и Александра Петијевића, музејског саветника – етнолога.

Као сегмент националне нематеријалне културне баштине, изложба  Св. Спиридон  – заборављени чудотворац даје историјски осврт o Св. Спиридону, кипарском епископу из 4. века – од најранијих биографских података, преко житија и историјата његових моштију, закључно са историјатом и токовима распростирања његовог култа.

Као сегменти овог култа на изложби ће бити представљене  иконе и копије фресака, као и храмови посвећени Св. Спиридону, заштитнику бројних заната и еснафа, помораца и бродова. Осим богослужбених  књига и  црквеног текстила, на изложби ће бити представљени и портрети помораца и предмети везани за историју поморства као и еснафска писма и цеховски документи занатлија.

Изложбом ће бити скренута пажња на традицију поштовања светитељевих моштију и култ овог светитеља у народној традицији  као заштитника деце, маслина и стоке, али и на постојање српских сребрних вотивних прилога у Цркви Св. Спиридона на Крфу и успомене и сведочанства српске војске на Крфу у годинама Првог светског рата.

{gallery}fotogalerija/sveti_spiridon{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar