Свастика - Музеј Војводине

На статуети са другог примерка колица из Дупљаје, урезан је на три места кукасти крст. Он привлачи погледе посетилаца, услед значења које је задобио током ХХ века и тражи појашњење. Одакле симболика нацистичке Немачке у бронзано доба?

Симбол је појава која стоји уместо друге појаве, из различитог културног контекста. Свастика/кукасти крст, један је од најранијих симбола. Налази се у средњем палеолиту, неолитским и свим каснијим културама, религијама, на свим континентима, осим Аустралије. Сам симбол је изведен из кружнице са уписаним крстом. Углавном је прихваћен староиндијски назив свастика, који значи “ово је добро/а ствар”. Код Будиста и америчких Индијанаца симболише сунце и бесконачност. У нацистичкој идеологији, означава супериорност тзв. Аријевске расе, приписане Германима. Једино овде не симболише добро, него означава силу и надмоћ.

Како се симбол тумачио у бронзано доба? Наша тумачења се заснивају на најстаријим писаним изворима из времена старијег гвозденог доба. Претпоставка је да она преносе тумачења из бронзаног доба. Европска археологија, уз колица (точак) и птице, свастику приписује божанствима сунца и грома. Десна и лева свастика означавају мушки и женски принцип, а заједно савршену равнотежу у космосу. У источном Медитерану јавља се на статуама Афродите/Астарте. У Малој Азији је симбол плодности.

Јован Коледин, виши кустос – археолог

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar