Светлописом кроз прву српску ваздушну бању - Музеј Војводине

Светлописом кроз прву српску ваздушну бању

12.04.2017. | Изложбе

У уторак, 4. априла 2017. године, у 13 сати, Дунавска 37, отвара се гостујућа изложба Библиотеке и музејске збирке “Љубиша Р. Ђенић” из Чајетине” – “Светлописом кроз прву српску ваздушну бању” ауторке Снежане Ђенић, више кустоскиње, историчарке.

Изложбом “Светлописом кроз прву српску ваздушну бању” обележава се 120 година организованог туризма на Златибору који је одувек изазивао интересовање. Заталасанa обешумљенa висораван својом раскошном лепотом са травнатим хоризонтима, широким видицима, живописним пејзажима и драгоценом лековитошћу – Златибор данас представља једно од најпосећенијих места у Србији.

Сама реч “светлопис” жели да истакне магични проналазак апарата, који може да забележи тренутак и да заустави време. Захваљујући овом техничком изуму, сачувана је прошлост Златибора. То је и полазиште аутора да направи овакаву изложбу.

Постигнут је циљ да се представи Златибор са његовим лепим пределима из прошлости и да се што детаљнијом анализом 85 фотографија које чине изложбу, расветли развој туристичких насеља на Златибору у XIX и XX веку.

Ово је јединствена хроника Златибора у сликама онако како га је видело магично око фотоапарата, тако да и надпросечни познавалац, може сазнати нешто што до тада није знао или мало знао, да су на ову нашу златну планину долазили и на њој боравили многи познати и угледни људи.

{gallery}fotogalerija/svetlopisom_kroz_prvu_srpsku_vazdusnu_banju{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar