Тито и Југославија у карикатурама Информбироа - Музеј Војводине

Тито и Југославија у карикатурама Информбироа

25.10.2019. | Изложбе

Поводом обележавања Дана музеја, у петак, 25. октобра 2019. године у 12 часова, у Дунавској 35, отвара се изложба „Тито и Југославија у карикатурама Информбироа“. Ауторка изложбе је Кристина Менеши, виша кустоскиња – историчарка Одељења за савремену историју Музеја Војводине. Изложбу ће отворити књижевник, публициста и преводилац Иван Ивањи.

Поставка на специфичан начин тематизује један од најзначајних догађаја у историји Југославије – Резолуцију Информбироа из 1948. године, односно догађаје који су уследили након ње. Поред кратког осврта на историјски контекст сукоба земаља Информбироа са тадашњом ФНРЈ и њеним руководством, изложба се бави водећим тезама пропагандног наратива СССР-а о приликама у југословенској држави и то посредством мноштва ИБ карикатура из Збирке докумената Музеја Војводине, груписаних у тематске целине.

Објављиване првенствено у ИБ гласилима, ове карикатуре такође су штампане и дистрибуиране засебно. Заједно са осталим пропагандним материјалом Информбироа, уношене су у Југославију на различите начине – бацањем из ваздушних балона, поштанским пошиљкама, убацивањем у пртљаг путника, преко посада страних теретних бродова на Дунаву… Део овог материјала који су тадашњи државни органи запленили, чува се у нашој установи и овом приликом ће први пут бити презентован публици.

На изложби су приказани и предмети из Музеја Југославије, Музеја града Београда, Библиотеке Матице српске и Удружења „Историјски музеј Југославије“, којима се овом приликом захваљујемо, као и Радио-телевизији Војводине, односно Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АПВ, који су омогућили приказивање дела филмског материјала на изложби.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar