У ритму музике за плес

06.06.2019. | Предавања

У четвртак, 6. јуна 2019. године, 19 сати (Дунавска 35), као пратећи програм изложбе „Испит зрелости“, организује предавање на тему „У ритму музике за плес – Феномен игранке као друштвене активности“.

Предавање је посвећено игранкама које су биле популарне у градовима и селима у Војводини у другој половини 20. века. Међутим, да би се подробније разумела посебност феномена игранке у датом периоду, осврнућемо се и на видове забава, односно прилика за плес младих у ширем просторном и временском оквиру.

Феномен игранке као друштвене активности има значајну улогу за омладину. Посредством плеса и музике, млади су могли да покажу плесне способности, пронађу партнера, ослободе се лоше енергије, да уживају у музици и друштву својих пријатеља. Врста музике која је пратила ове догађаје била је разноврсна, али је популарна забавна музика имала водећу улогу. Игранке су престале да се одржавају пред крај 20. века, али и данас можемо наићи на различите видове реконструкција овог дисперзивног друштвеног феномена.

Предавачии су Јулијана Баштић, мастер етномузиколог, асистент на Академији уметности у Новом Саду и Наталија Драгичевић, студент етноузикологије на Академији уметности у Новом Саду.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar