Учешће на Конференцији Култура и ИТ сектор - Muzej Vojvodine

Учешће на Конференцији Култура и ИТ сектор

17.11.2017. | Вести

Mинистарство културе и информисања – Сектор за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, други пут заредом, 16. новембра 2017. године, организовао је  конференцију под називом Култура и ИТ сектор у Дому Народне скупштине у Београду.

Наталија Вуликић, информатичар у Матичној служби Музеја Војводине одржала је на овој конференцији две презентације у име Министарства културе и информисања РС и Радне групе за израду Смерница за дигитализацију културног наслеђа под називима: Системски развој процеса дигитализације културног наслеђа и културног стваралаштва и Смернице за дигитализацију културног наслеђа Републике Србије.

Министарство културе и информисања Републике Србије у децембру 2016. године формирало је Комисију за дигитализацију културног наслеђа. У склопу Комисије формирана је Експертска група за дигитализацију грађе и извора културне баштине Републике Србије коју чине стручњаци из установа заштите. По први пут, осмишљен је документ који је пратио Стратегију развоја културе Републике Србије 2017–2027, где је дигитализација културног наслеђа дефинисана као битан фактор у превентивној заштити, видљивости и доступности културног наслеђа. Након усвајања овог документа од стране Владе РС, установе заштите ће имати јасно дефинисане препоруке у процесу дигитализације културног наслеђа.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar