Учешће Музеја Војводине на конференцији Култура и ИТ сектор - Muzej Vojvodine

Учешће Музеја Војводине на конференцији Култура и ИТ сектор

17.05.2017. | Вести

На конференцији под називом Култура и ИТ сектор која је одржана у Привредној комори Србије у Београду 16. maja 2017. под окриљем Министарства културе и информисања Републике Србије, Наталија Вуликић, информатичар у Матичној служби Музеја Војводине одржала је презентацију под називом Употреба ИКТ у установама културе – дигитализација где је приказала импресивне резултате рада Музеја Војводине на пољу дигитализације.

Примена информационо-комуникационих технологија у процесима документовања и трезорирања документације о музејским предметима започета је на територији Републике Србије почетком 21. века.

Музеј Војводине заједно са Историјским Музејом Србије и Заводом за заштиту споменика културе града Новог Сада ради на креирању и модификацији софтверских решења Имус и Зимус који служе за каталогизирање и дигитализацију документације о покретном и непокретном културном наслеђу. Кроз апликацију Тимус остварен је један од водећих циљева дигитализације – видљивост и доступност културног наслеђа. У склопу сталне поставке Музеја Војводине и на веб сајтовима Музеја Војводине (https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/lat/) и Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада (http://www.zzskgns.rs/kulturna-dobra-online/) посетилац по први пут може да открије дуго чувану тајну депоа. Едукацијом и ширењем знања подиже се свест о значају културног наслеђа за идентитет једног града, државе и народа.

Наставак презентације пројекта Дигитализација је стигла – У МУЗЕЈЕ (ЗАВОДЕ) кроз пројекте које је Музеј Војводине реализовао 2016. године уз подршку Министарства културе Репбулике Србије (Сектора за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности), Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама (Сектор за културно наслеђе) и Град Нови Сад (Градска управа за културу) одржаће се 30. 05. 2017. године у Музеју Војводине.

– Otvorena konferencija kultura i IT

– Razvoj digitalne istraživačke infrastruktura u oblasti kulture i umetnosti

 – Digitalizacija kulturne građe

– Konferencija kultura i IT sektor

Закључци са конференције
http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/-odrzana-konferencija-kultura-i-it-sektor

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar