Учешће на конференцији рестауратора у Румунији - Музеј Војводине

Учешће на конференцији рестауратора у Румунији

19.10.2015. | Вести

Од 5-9.октобра 2015.године у организацији музеја Хаз Реже из Одорхеју Секујеска (Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely) у жупанији Харгита, одржана је 16. Конференција на којој поред колега из Румуније учесници су били из Мађарске и Србије.

Стручни скуп у трајању од 5 дана конципиран је тако да су прва три дана била резервисана за презентације конзерваторских-рестаураторских радова. Представљено је 28 радова која су обуватала све материјале са којима се сусрећемо при заштити културне баштине. На конференцији сам учествовала са радом на тему – Конзервација средњевековног накита. Приказани су археолошки налази из гроба бр.18 са локалитета “Стари Виногради” – Чуруг.

Ова презентација је уврштена у програм конференције првенствено због извршених анализа метала. Урађена су радиографска снимања и анализа елемената методом ЛИБС-ласерски индукованом плазма спектроскопијом. У фази механичког чишћења први пут је коришћен ласер.

У паузама између предавања учесници конференције су погледали и 3 тематске изложбе. Музеј домаћин нема сталну поставку.Тематске изложбе се постављају најкраће на период од 6 месеци.

Задња два дана стручног скупа била су резервиса за обилазак археолошког локалитета и десетак сакралних објеката. Највише времена је посвећено посетама црквама са утврђењем ( грађене у периоду од 13. до 18. века) у подручју где су некад живели саксонци.

Конференција је организована уз суфинансирање неколико Фондација и уз помоћ културних институција града Секељудвархеља. Смештај учесника конференције је био по гостинским собама музеја, библиотеке и по ученичким домовима. Уз скроман износ котизације учесника- реализован је петодневни квалитетан стручни скуп.

Ана Олајош, музејски саветник – конзерватор

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar