Уметничка колонија Хероји некад и сад на Андревљу - Музеј Војводине

Уметничка колонија Хероји некад и сад на Андревљу

05.08.2021. | Вести

Уметничка колонија Музеја Војводине Хероји некад и сад одржана је последњег викенда у јулу на Фрушкој Гори, тачније на Андревљу. На њој су проблематизована питања шта је данас херојски чин, као и ко су ауторитети на које нове генерације треба да се угледају. Тема је широка и позвано је осморо уметника који су се у свом досадашњем раду већ бавили друштвено ангажованим питањима. То су: Соња Бајић, Лариса Ацков, Ивана Митровић, Соња Јо, Саша Ракезић алијас Александар Зограф, Филип Марковиновић, Војин Ивков и Гојко Дутина.

Током овог тродневног дружења историчарка уметности Драгана Гарић Јовичић је уметницима представила избор радова који се чувају у Музеју Војводине, а који се тичу ликовног фонда некадашњег Музеја револуције, док је учеснике колоније историчар Војислав Мартинов провео фрушкогорским „партизанским стазама“. Током тих шетњи посетили смо неколико спомен обележја из НОБ-а: Спомен обележје Слобода на Иришком венцу, као и Спомен обележја Рохаљ базе и Јабука.

Уметници имају рок до почетка септембра да доврше радове инспирисане темом херојства, како у прошлости, тако и данас. Ти радови ће се чувати у Збирци савремене уметности Музеја Војводине, а наравно биће презентовани и јавности. Очекујемо велику разноврсност визуелних идеја с обзиром да је на овогодишњем уметничком сазиву било и редитеља и илустратора, и керамичара и везиља. Музеј Војводине је желео да покаже да није важан медиј, већ да је поента на реинтерпретацији или новом савременом читању историје.

Драгана Гарић Јовичић, кустоскиња – историчарка уметности

Фотографије: Војин Ивков, Александра Стефанов и Драгана Гарић Јовичић

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar