Управна зграда

12.09.2013. | Депанданси

У средишту економског дела комплекса изграђена је управна зграда. Велепоседници са ових простори најчешће су имали куће у Новом Саду, Пешти, па чак и Бечу. Дворци на имањима служили су као летњиковци, а послове су водили управници, који су, као и послуга, боравили на имању током целе године.

У управној згради у Кулпину су се, поред смештаја управе и послуге, налазили магацини за пољопривредне производе. Високи тавански простор служио је за смештај житарица, а подрум, који се простирао испод целе зграда, за смештај осталих намирница и потрепштина.

Након Другог светског рата, када је имање национализовано и основана пољопривредна задруга, управна зграда је задржала своју функцију, с тим што је део подрума претворен у котларницу за централно грејање, а део за кухињу и ресторан.

Након усељења Пољопривредног музеја у комплекс, у ову зграду је привремено смештена музејска администрација, а део простора је одвојен за депое. Подрумски простор, у којем је раније био ресторан, за различите едукативне програме користи и Удружење жена Кулпина и Музеј. Планирано је да у овој згради, након реконструкције, буде едукативни центар, који би имао и смештајне капацитете.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar